Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

50-сантиметров мамут превзема НДК за Националния празник

История, изкуство, наука и бит представя първият „Салон на музеите“

Картонената възстановка на космат мамут, живял по нашите земи, разчита много на въображението на посетителите на първия Салон на музеите. Снимки: НДК  - 50-сантиметров мамут превзема НДК за Националния празник

Картонената възстановка на космат мамут, живял по нашите земи, разчита много на въображението на посетителите на първия Салон на музеите. Снимки: НДК

Ако обичате да изследвате различни аспекти от бита, културата, историята и природата на България, НДК има интересно предложение за вас. Салон на музеите е специално изложение, което събира на едно място много от най-интересните експонати от 40 български музеи. От 3-ти до 5-и март на третия етаж на Двореца на културата може да видите речно злато, тъкачен стан, възстановка на лицето на цар Самуил и редица други артефакти. 

Разходката из културното и историческо наследство на страната предлага множество видеоматериали – биографични и документални филми.

Възстановка на черепа на Самуил (с по-различен прочит от този на автора на статуята на българския цар – без светещи очи) предлага Националният антропологичен музей, също и на тракийска принцеса от Могиланска могила край Враца, както и на цар-жрец от Варненския халколитен некропол.

Възстановка на лицата на цар-жрец и тракийска принцеса

Националният историко-археологически резерват „Плиска“ привлича вниманието с виртуална 360-градусова панорама на двореца на Омуртаг – и дори дори може да се послуша речта на хана в собствената му тронна зала. На щанда на Археологически резерват Сборяново пък посетителите може да подредят голям пъзел, който образува вътрешността на Свещарската гробница.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От регионалния исторически музей във Враца се включват в Салона с реплики на Рогозенското съкровище, на тракийски съдове и кукерски маски, изработени от ученици.

Реплика на Рогозенското съкровище

Историческият музей в Правец предлага сбирката си от подаръци на Тодор Живков. Зад витрините се виждат щедро украсен шлем на самурай, старинни свещник и чайник. Табелки под експонатите информират, че повечето от изложените вещи са дарения на „първия партиен и държавен ръководител“ от чуждестранни държавници.

Дракон върху самурайски шлем, дарен на Живков

Етнографският музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ – Тутракан показва няколко любопитни макета. Това е единственият в страната музей (а и по цялото поречието на река Дунав), специализиран в лодкостроенето. Първоначално вниманието е привлечено от огромна надуваема риба – според обяснението над нея – моруна в реален размер, най-голямата сладководна риба, срещана по реката. Някои от екземплярите са достигали 6 метра и са надхвърляли два тона. Малко по-встрани е експониран дървен макет на типична лодка „тутраканка“, използвана от местните жители за риболов. Музеят предлага още и детайлен поглед върху плаваща воденица, т. нар. караджейка, а на картичките на щанда се виждат снимки с много речни „чудовища“ – „Господари на дунавската шир“ с внушителни размери. На екран в дъното на щанда се върти кратък филм за историята на риболова по поречието на Дунава, така че си струва да поостанете за десетина минути, пък било то и да се порадвате на слънчевото време, лъхащо от екрана в контраст със снежните преспи пред НДК.

Международната фондация за българско наследство „Проф. П. Детев“ излага своята Първа археологическа „смарт експозиция“, чрез която може да надникнем в разширена реалност от екраните на телефоните си – реални глинени съдове красят рисувани маси и анимирани лавици. Единственото, което се изисква, за да разберете повече за българския бит и култура, е инсталирането на специално разработено за целта мобилно приложение.

Един от предварително най-обещаващите експонати на Салон на музеите обаче носи известно разочарование. Макетът на мамут на русенския Екомузей с аквариум би трябвало да внуши на човек колко огромно е било праисторическото животно. Картоненият макет обаче напомня повече на средно голямо куче, отколкото на гигантски мамут. Музеят силно разчита на въображението ни и за да го подсили предлага възстановка на парче кожа на космат мамут, приличаща на фосил с размери на лист А4, който също не е особено убедителен.

Кожата на мамута прилича на фосил.

Всеки музей заслужава внимание, тъй като твърди, че излага най-доброто от своите притежания. Къщата-музей на Иван Вазов се е погрижила за патриотичната атмосфера – от тонколона на щанда се разнасят песни по стихове на народния поет в изпълнение на деца. Изложен е и макет на къщата на „патриарха на българската литература“ в Сопот, който е бил създаден с идеята да бъде показван на хора с двигателни затруднения и на деца със специални образователни потребности.

„Когато Мохамед не може да отиде при планината, планината отива при Мохамед“, обяснява човекът зад щанда.

Макет на родния дом на Иван Вазов в Сопот

Националният етнографски музей при БАН е изложил старинен тъкачен стан и всеки може да се докосне до финото изкуство и дори да изтъче няколко реда от килимче.

Информационните материали на Салона на музеите са в изобилие, хората зад щандовете са отзивчиви и готови да отговарят дори на очевидните въпроси, така че питайте смело. Флаерите или книжките са както на български, така и на още няколко  езика – сборната експозиция е част от календара със събития за европредседателството и се очаква много от делегатите да се отбият.

Първият по рода си Салон на музеите в НДК ще отвори врати на 3 март с вход свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах