Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

500 г. по-късно: учени доказаха откритие на Леонардо да Винчи

Ренесансовият гений нарисувал човешкото сърце с мрежа от влакна, които една днес науката откри за какво служат

Автопортрет на Леонадро да Винчи, ок. 1510 г., Кралска библиотека, Торино. Репродукция: Уикипедия - 500 г. по-късно: учени доказаха откритие на Леонардо да Винчи

Автопортрет на Леонадро да Винчи, ок. 1510 г., Кралска библиотека, Торино. Репродукция: Уикипедия

Учени от „Империъл колидж” в Лондон доказаха научна теория на Леонардо да Винчи 500 години след него, съобщава списание „Нейчър”. Италианският художник и учен е нарисувал човешкото сърце с мрежа от влакна, за които твърди, че „загряват” кръвта. Едва днес съвременните изследователи са успели да установят истинската роля на тази структура.

Научното наименование на тези влакна е „трабекули на миокарда”. Учените са анализирали 25 хиляди снимки на различни сърца, направени с помощта на магнитно-резонансна томография. Резултатите показали, че мрежата от влакна се намира между бързо течащата кръв в сърцето и сърдечния мускул. Оказва се, че трабекулите позволяват на кръвта по-ефективно да минава през сърцето. Освен това хората с повече „влакна” са по-малко застрашени от сърдечна недостатъчност. Това заболяване е една от главните причини за смъртност в света.

„Леонардо да Винчи е нарисувал тези сложни мускули в сърцето преди половин хилядолетие, а ние едва сега започваме да разбираме калко са важни те за здравето на човека”, отбелязват авторите на изследването.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90