СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов: Няма страшно за театрите. Няма да закриваме, ще оптимизираме

„Все повече ще имаме нужда от добро менажиране. От хора, които да събудят съответните състави“, каза министърът на културата

„Театрите не са директорите. Директорът е важен двигател. Театърът са осветителите, хората зад каданса“, обясни Вежди Рашидов в Пловдив. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Рашидов: Няма страшно за театрите. Няма да закриваме, ще оптимизираме

„Театрите не са директорите. Директорът е важен двигател. Театърът са осветителите, хората зад каданса“, обясни Вежди Рашидов в Пловдив. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

„Нищо страшно няма да се случи. Няма да се закрие нито един театър в България“, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов при посещението си в Драматичен театър-Пловдив. По думите му, това няма да се случи с нито един „храм на Мелпомена”, докато той е министър, съобщава Агенция „Фокус“.

„Разговорите не са за това да закриваме нещо, а за това как да оптимизираме съставите и хората, които са част от театрите“, обясни Рашидов. По думите му: „Липсата на публика автоматично води до лошо менажиране.“

Той посети в Пловдив, за да инспектира ремонта на местния театър, който горя преди 3 години и от тогава трупата играе в Културния дом. За възстановяването на сградата държавата дава около 4,2 млн. лв. с ДДС.

„Датата за завършване на ремонта трябва да е тази, която е най-удачна и тази, която ще гарантира качеството на строителството. Лошото качество прави лоши шеги. Намерихме сили, намерихме парите и виждаме, че театърът в Пловдив ще стане факт. Едно нещо, което беше сажди и пепел, днес вече се материализира и то в много добър вид. Целта не е да бързаме, а нещата да стават качествено”, обясни Рашидов.

Министърът припомни, че Драматичният театър в Пловдив е единайсетият, който се ремонтира изцяло, откакто той е на този пост, включително и предишния му мандат:

„Става една приятна среда както за зрителите, така и за артистите. Колкото повече театри можем да ремонтираме, да създадем условия на актьорите да се развиват, толкова по-добре.

Не беше лесно, когато имаше дефицит в приходната част. Трябваше да го оправдаем по някакъв начин и ние намерихме сили да го опростим и да дадем възможност за 2-3 месеца всички театри, които изостават малко, да наберат сили.”

Вежди Рашидов заяви, че държавата е напълно готова да изплаща на театрите субсидиите, спечелени от всеки продаден билет.

„На театрите им дадохме три месеца за заздравяване. Още първия-втория месец те тръгнаха да работят.

Все повече ще имаме нужда от добро менажиране. От хора, които да събудят и съответните театрални състави. Театрите не са директорите. Директорът е важен двигател. Театърът са осветителите, хората зад каданса. Тези хора не могат да страдат за това, че друг няма уменията и възможностите”, коментира Рашидов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90