Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ден на театъра: Първо протест, после празник

Народният театър - местопредставление на недоволните и на щастливите артисти

Едни актьори първо ще протестират пред Народния срещу управлението в културата, после влизат в него да празнуват Деня на театъра. Снимка: Емил Георгиев - Ден на театъра: Първо протест, после празник

Едни актьори първо ще протестират пред Народния срещу управлението в културата, после влизат в него да празнуват Деня на театъра. Снимка: Емил Георгиев

Международният ден на театъра 27 март тази година ще обхване целия спектър на актьорските емоции – гняв, надежда, разочарование, щастие… Първо протест, после празник с наградите „Икар“. Местопредставлението е Народният театър. А преди него предстои увертюра в Театралната академия.

Седем професори, седемте самураи от НАТФИЗ, канят съмишленици за създаването на Сдружението на театралите „Алумни, Възпитаници и Симпатизанти на Академията“ (СТАВСА), което ще се проведе от 10 часа в Учебния театър. Професорите Атанас Атанасов, Здравко Митков, Ивайло Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Пламен Марков и Стефан Данаилов излязоха с Обръщение към театралната и академичната общност, в което изразяват силната си загриженост за бъдещето и пълноценната реализация на своите възпитаници, пред които перспективата е „повече от несигурна и проблематична“. С новото сдружение те се опитат да бранят новото поколение от комерса на новото време.

Вижте още: СЕДЕМТЕ САМУРАИ ОТ НАТФИЗ СРЕЩУ КОМЕРСА

От 17,30 ч. на площада пред Народния театър излиза друга група от разтревожени за бъдещето творци и техни почитатели. Те са обединени от идеите на „Пакт за култура“, в който се отправя призив за революция в българската култура. В текста се твърди, че „Министерството на културата провежда безотговорни, некомпетентни и непрозрачни политики, които не само не подпомагат развитието на културата, но водят до нейното безвъзвратно унищожение“. В пакта се настоява да бъде гарантирано 1% от годишния държавен бюджет да отива за култура; да се приведе в изпълнение Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат отчислени към Националния фонд „Култура”; да се преструктурира Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилията на българските творци и да защитава културното ни наследство.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Във Фейсбук Пактът е подкрепен от стотици – театралите Станка Калчева, Теодор Елмазов, Койна Русева, Стоян Радев, Албена Колева, Рени Врангова, Светлана Янчева, Вяра Табакова, Стефания Колева, Ева Тепавичарова, Веселин Анчев, Велизар Бинев, Петринел Гочев, Гергана Змийчарова, Владимир Петков, Крис Шарков, Весела Бабинова, Валентин Ганев, Георги Михалков, Венци Кулев, Бойко Богданов, кинаджиите Невена Андонова, Невена Андонова, Росица Вълканова, Жана Караиванова, Цветодар Марков, Геновева Димитрова, музикантите Людмил Ангелов, Димо Димов, Кирил Дончев, Калин Николов, Еделина Кънева, Мариана Попова, скулптора Велислав Минеков…

Вижте още: ПРОТЕСТ ПРЕДИ НАГРАДИТЕ „ИКАР“, ЗОВ ЗА РЕВОЛЮЦИЯ

Церемонията по пристигането на наградите „Икар“, които ще бъдат в Народния театър, започва малко по-късно – от 18,15 ч., съобщават от Съюза на артистите. Някои от недоволните чакат за представленията си отличия. В Съпротивата срещу политиката в българската култура е и водещият на гала-спектакъла Валентин Ганев. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, сценографията е дело на Мира Каланова.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК С НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах