Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спомен за Васко Абаджиев, Паганини на ХХ век

„Софийски солисти“ изнасят концерт за 90 години от рождението на цигуларя

Едва от 11-годишен Васко Абаджиев следва в Музикалната академия в Брюксел, Белгия. - Спомен за Васко Абаджиев, Паганини на ХХ век

Едва от 11-годишен Васко Абаджиев следва в Музикалната академия в Брюксел, Белгия.

Един от най-талантливите български цигулари би станал на 90 години през 2016-а. Наричан някога „дете чудо“ и „Паганини на ХХ век“, Васко Абаджиев си отиде през 1978 г., но не е забравен. На 7 април в зала 6 на Националния дворец на културата камерният ансамбъл „Софийски солисти“, под диригентството на Пламен Джуров, изнася концерт, за да отбележи 90 години от рождението на Абаджиев.

Заедно с ансамбъла ще свирят и Ангел Станков, Йосиф Радионов, Йордан Димитров, Стоимен Пеев, Евгени Николов и Орлин Цветанов. В програмата са включени произведения от самия Васко Абаджиев, Антонио Вивалди, Георги Златев-Черкин, Едуард Елгар, Пабло де Сарасате, Игор Фролов и Михаил Пеков.

Актьорът Любомир Бъчваров ще прочете фрагменти от книгата на Маргарит Абаджиев „Шакона”.

Билетите за концерта в зала 6 са на цени от 12 и 8 лв. и вече са в продажба.

Васко Абаджиев, роден през 1926-а, прави дебюта си като цигулар едва на 6 години. Само три години по-късно завършва Консерваторията и става най-младият дипломант в историята на българското висше образование. От 11-годишен следва в Музикалната академия в Брюксел, Белгия. През следващите няколко години Васко Абаджиев печели няколко престижни конкурса. Като абсолвент в Академията, на 12-годишна възраст е удостоен с първа награда на международния конкурс в Лиеж и гостува на крал Леополд III.

Свирил е с най-известните филхармонии и симфонични оркестри в Европа под диригентството на Вилхелм Фуртвенглер, Вилем Менгелберг, Карл Бьом и др. В средата на Втората световна война Васко Абаджиев заминава със семейството си в Германия и започва да следва във Висшето училище по музика в Берлин.

През 1947 г. умира баща му. След неговата смърт Васко Абаджиев заминава да лекува разстроените си нерви в Будапеща. Завръща се в България в началото на 50-те години. От 1952 до 1956 г. Васко Абаджиев изнася десетки концерти у нас. През 1953 г. е отличен с Димитровска награда.

По време на събитията през 1956 г. Васко Абаджиев се намира в Унгария, където е нападнат във влака между Будапеща и Прага, получава травми и заминава в Западен Берлин, за да се лекува. До 1965 г. преживява успешно в Германия, благодарение на силната воля на майка си. Но същата година тя умира и за Васко Абаджиев става все по-трудно да се прехранва само с музиката си.

След прекарана катастрофа, той е принуден да работи като куриер в издателство и да свири в моряшки кръчми в квартала „Санкт Паули“ в Хамбург. На 14 декември 1978 г. гениалният цигулар Васко Абаджиев умира от изтощение и глад в изоставен вагон в Хамбург.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах