Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Будите от Бамян отново в пълния си блясък (видео)

Монументалните скулптури се издигнаха над долината благодарение на светлината

Благодарение на възстановката и нейния видеозапис имаме възможността да видим как са изглеждали Бамянските Буди. - Будите от Бамян отново в пълния си блясък (видео)

Благодарение на възстановката и нейния видеозапис имаме възможността да видим как са изглеждали Бамянските Буди.

Двамата гигантски Буда от Бамян са жертва на едно от най-тежките посегателства срещу световното културно наследство в историята. През 2001 г. талибаните, поели контрол над Афганистан, ги взривиха из основи – и оставиха от монументите на 1500 години само купчина прах и чакъл. Но благодарение на светлинна 3D прожекция те се издигнаха отново над долината.

Акцията по възстановяването им в пълен блясък, макар и само временно и нефизически, е от юни миналата година. След повече от десетилетие на война това беше особен лъч на надежда, че може би идат по-добри времена. Лъч, който не избледнява и до днес, близо година след холографското пресъздаване, ако се съди по интереса, който видеото на ЮНЕСКО от събитието продължава да буди в социалните мрежи и специализираните блогове.

Будите от Бамян са описани преди повече от 13 века – на мястото през 630-а година отива китайският будистки поклоник Сюен Дзан, който нарича мястото „процъфтяващ център на будизма с повече от десет манастира и над хиляда монаси“.

Нишата на единия Буда – преди и след талибаните

Нишата на единия Буда – преди и след талибаните

По-важното обаче е отбелязването на двете фигури на Буда, пищно украсени със злато и скъпоценни камъни. Сюен споменава и трета, дори още по-голяма, лежаща статуя на Буда – и до момента не е сигурно съществувала ли е наистина такава. През 2008-а археолозите откриха части от друга статуя, което даде основания да се смята така.

Двамата Буда са издигнати през 507-а и 554-а година. Първата, по-малката, бе висока 35 метра, а другата – 53 метра. Те се намираха в каменни ниши с големина съответно 38 и 58 метра. Днес, след набега на талибаните, пред нас се издигат единствено тези ниши…

Благодарение на възстановката и нейния видеозапис обаче имаме възможността да видим как са изглеждали Бамянските Буди – и то от времето, когато са били обсипани с богатства и пред очите на хиляди монаси и пътешественици по Пътя на коприната.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС