Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

52 хил. паунда за тази египетска котка

Собствениците й за малко да я изхвърлят

Прастарата котка е изработена от бронз, на ушите си има златни обеци. - 52 хил. паунда за тази египетска котка

Прастарата котка е изработена от бронз, на ушите си има златни обеци.

Древноегипетска статуетка на котка бе продадена на търг за 52 хил. лири в Лондон, съобщава BBC. Бронзовата фигура е на 2500 години, открита е в къща в западен Корнуол.

Собствениците нямали представа за стойността на артефакта и за малко да го изхвърлят заедно с боклука. Оставен им е бил в наследство от Дъглас Лидъл, починал през 2003 г. Той е бил изпълнителен директор на лондонската фирма Spink & Son, занимаваща се с продажба на антики от Египет.

Очакванията на аукционната къща били, че статуетката ще се продаде в рамките на 5 хил. – 10 хил. паунда. Но бизнесмен от Лондон наддавал за египтянката до 52 хил. паунда.

Бронзовата фигура има сертификат за автентичност, заверен от водещ експерт на Британския музей. Датира от 26-та Династия –  500-500 г. пр. Хр. Изработката й е била поръчана от египтянин с висок обществен статус.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90