VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Труповете от прочут античен бунт открити в Атина

Скелетите на 80 мъже са намерени в два масови гроба

Тази драматична глава в историята на древна Атина показва съпротивата на аристокрацията срещу политическите промени, застрашаващи атинската демокрация. На снимката - Партенона. Снимка: Емил Георгиев - Труповете от прочут античен бунт открити в Атина

Тази драматична глава в историята на древна Атина показва съпротивата на аристокрацията срещу политическите промени, застрашаващи атинската демокрация. На снимката - Партенона. Снимка: Емил Георгиев

Археолози са разкрили два масови гроба близо до гръцката столица. В тях са открити скелетите на 80 мъже, които вероятно са били последователи на античния кандидат-тиранин Килон от Атина, съобщава АФП.

Ръководителят на местните археологически служби Стела Хрисулаки предложи  тази теория при обявяването на находките. Предвид „голямата важност на тези разкрития“, Централният археологически съвет, който отговаря за античното наследство на Гърция, е разпоредил проучванията да продължат, се казва в изявление на министерството на културата.

До скелетите са намерени две малки вази, които позволили на археолозите да датират гробовете между 675 и 650 пр.Хр., „период на големи политически вълнения в региона“, се посочва в съобщението.

Скелетите са били разположени в редица, някои по гръб, други обърнати по корем. При 36 от тях ръцете са оковани с желязо. Били са разкрити по време на разкопки в района на древно гробище край морето в покрайнините на Атина, при строежа на новата Национална библиотека и Национална опера на Гърция.

По доброто състояние на зъбите на мъжете може да се съди, че загиналите са били млади. Това подсилва теорията, че те вероятно погребаните са последователи на Килон, благородник, чийто неуспешен опит за преврат VII век пр.Хр. е описан подробно в трудовете на древните историци Херодот и Тукидид.

Килон, бивш олимпийски шампион (победител в състезанието по бягане на трийсет и петите Олимпийски игри през 640 г. пр.Хр.) искал да управлява Атина като тиранин. Но гражданите се противопоставили на опита му за преврат и той, заедно с поддръжниците си, бил принуден да търси убежище в Акропола – цитаделата, която днес е най-голямата туристическа атракция в гръцката столица.

Заговорниците в крайна сметка се предали, след като архонтът Мегакъл, от знатния род на  Алкмеонидите, им обещал, че животът им ще бъде пощаден. Но при излизането им Алкмеонидите избили голяма част от въстаниците на олтара на Ериниите – акт, осъден като светотатство от градските власти. От това замърсяване на олтара, над фамилията лежи проклятие.

Историците казват, че тази драматична глава в историята на древна Атина показва съпротивата на аристокрацията срещу политическите промени, застрашаващи атинската демокрация.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg