Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мраморната пролет на Роден с рекорд

Скулптура, принадлежала на Силвестър Сталоун, се продаде за 20,4 милиона долара

„Вечна пролет“ изобразява двама любовници в страстна прегръдка сред природата. - Мраморната пролет на Роден с рекорд

„Вечна пролет“ изобразява двама любовници в страстна прегръдка сред природата.

Скулптура на Огюст Роден бе продадена за рекордните 20,4 милиона долара на търг за импресионистко и модернистично изкуство в САЩ. „Вечна пролет“ на френския скулптор е създадена от масивен мраморен блок около 1901 г., според арт експерти, пише Би Би Си.

Името на купувача на произведението не се съобщава, но досега то е било притежание на американския актьор Силвестър Сталоун.

Предишният рекорд за подобна творба беше 16,6 милиона долара – поставен през февруари за покупката на броунзовата „Ирида, Посланик на боговете“, която също е била на Сталоун в предишен период.

Няколко версии на „Вечна пролет“, смятана за най-дръзката и сексуална работа на Роден, са били правени през годините. Една от тях е била притежание на покойния британски художник Лушън Фройд, но скулптурата на Сталоун има особено висока цена, защото е изработена, докато Роден е бил все още жив.

„Вечна пролет“ изобразява двама любовници в страстна прегръдка сред природата. Смята се, че това е петата от серията от десет известни работи по същата тема, изсечени в мрамор от Роден.

Тя е моделирана по време на най-активния период на твореца и е първоначално замислена като част от най-известната му колекция от скулптури – „Портите на ада“. В крайна сметка обаче не е включена в нея – по същия начин, както това не става и с „Целувката“ на Роден.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах