Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

55 г. по-късно aктьорите от „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели съдят студиото за гола сцена

Двамата твърдят, че са били сексуално експлоатирани по време на снимките

Оливия Хъси и Ленaрд Уайтинг като Жулиета и Ромео във филма на Дзефирели. Снимка: IMDb - 55 г. по-късно aктьорите от „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели съдят студиото за гола сцена

Оливия Хъси и Ленaрд Уайтинг като Жулиета и Ромео във филма на Дзефирели. Снимка: IMDb

Ленaрд Уайтинг и Оливия Хъси, познати най-вече с ролите си на Ромео и Жулиета в едноименния филм на Франко Дзефирели от 1968 г., съдят „Парамаунт“ заради гола сцена. Проблемните кадри от „Ромео и Жулиета“ са били заснети, когато и двамата са били непълнолетни, съответно на 16 и 15 години.

Според документи, внесени в съда в Санта Моника, Калифорния, Уайтинг и Хъси били уверени от режисьора Дзефирели, че филмът не съдържа голи сцени, но ще имa интимнa сценa, в която двамата ще бъдат със специални костюми в телесен цвят. В последните дни на снимките обаче режисьорът, който починa през 2019 г., размислил и убедил двамата да заснемат кадрите голи или в противен случай „филмът щял да се провали“, разказват те.

Освен това, твърди се още в жалбата им, Дзефирели не бил напълно откровен къде смята да позиционира камерата и ги заснел без тяхно разрешение. Във финалната версия на филма се виждат гърдите на Хъси и задните части на Уайтинг.

Актьорите обвиняват „Парамаунт“ в сексуално насилие, тормоз, експлоатация и разпространение на голи изображения на деца. Двамата са били подложени на психически и емоционален тормоз в продължение на 55 години след премиерата на филма и са изпуснали множество възможности за работа, се твърди още в колективната им жалба. Хъси и Уайтинг търсят обезщетение, надхвърлящо 500 млн. долара.

„Какво им е било казано и какво реално се е случило са две различни неща – коментира мениджърът на двамата актьори Тони Мариноци пред „Варайъти“. – Те са имали доверие на Франко. Като актьори на 16 години, те са го следвали и са вярвали, че няма да наруши доверието, което са му имaли. Франко им е бил приятел и на 16 какво друго е можело да направят? Тогава не е имало други варианти. Не е имало #MeToo.“

Хъси е коментирала сцената в минали свои изяви пред медиите, през 2018 г. казва пред „Фокс Нюз“, че е „направена с много вкус“ и „не е чак такава голяма работа“.

„Ромео и Жулиета“ се приема с успех както от публиката, така и от критиката. Филмът е номиниран за четири награди „Оскар“ и стартира кариерата на Уайтинг и Хъси. Двамата се срещат отново заедно пред камерата през 2015 г. за филма „Social Suicide“.

Жалбата на двамата актьори е подадена във връзка с калифорнийски закон с временно действие, който пренебрегва давността за обвинения в сексуално насилие и тормоз над непълнолетни.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90