Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Звезден миг за големи творци (снимки)

„Посвещавам тази награда на българите в чужбина. България ги чака, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня“, каза Деян Енев

Режисьорката Иглика Трифонова и писателите Георги Господинов и Деян Енев по време на церемонията в Президентството. Снимки: Емил Георгиев - Звезден миг за големи творци (снимки)

Режисьорката Иглика Трифонова и писателите Георги Господинов и Деян Енев по време на церемонията в Президентството. Снимки: Емил Георгиев

Без скандално предложената да бъде отличена за културни, вместо за спортни постижения бивша треньорка Нешка Робева, днес президентът Росен Плевнелиев награди 8 достойни творци. Със „Стара планина“ – първа степен, бе удостоен големият наш скулптор академик Крум Дамянов, от негово име ордена получи дъщеря му.

С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите им заслуги за развитието на културата и изкуството бяха наградени режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и проф. Милко Божков, скулпторът проф. Божидар Козарев и оперната певица Соня Йончева.

„Водени от незабравимите слова „Напред, науката е слънце, което във душите грей“, поздравяваме и благодарим на всички дейци на науката, култура и образованието, посветили се на каузата да възпитат и отгледат бъдещите поколения в стремеж към просветеност, човешко развитие и духовност. Вие сте част от тези най-светли личности, стожери на българския дух и култура – и за мен е чест да ви отлича се тези най-висши държавни отличия“, обърна се към наградените Росен Плевнелиев, преди да опише накратко за най-важните постижения на всеки един от тях.

От тяхно име отговори писателят – майстор на късия разказ, Деян Енев:

„На това му викат звезден миг. И той наистина е такъв миг, защото да получиш тази награда в компанията на такива творци – е още една награда.

Посвещавам тази награда на моето семейство – на децата ми, които останаха в България. Посвещавам тази награда на българите в чужбина. България ги чака, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня.

Посвещавам тази награда на светлата памет на писателя Георги Божинов, който с 13 години не успя да дочака триумфа на неговата книга „Калуня-каля“. Все си мисля, че частица от тази моя награда се дължи и на връщането на „Калуня-каля“ при българския читател. Благодаря!“

Част от звездните мигове в Президентството:

Colibri april 2017
Писателят Деян Енев

Писателят Деян Енев

Президентът Росен Плевнелиев и писателят Георги Господинов

Президентът Росен Плевнелиев и писателят Георги Господинов

88296b3b-d1e9-45f3-9f82-d2d909764920

Културните дейци, отличени с държавни отличия

Соня Йончева

Оперната дива Соня Йончева

Постиженията на голямата оперна звезда са оценени и в родината й.

Постиженията на голямата оперна звезда са оценени и в родината й.

Президентът с Иглика Трифонова

Президентът с режисьорката Иглика Трифонова

Росен Плевнелиев с художника Станислав Памукчиев

Росен Плевнелиев с художника Станислав Памукчиев

b0bdbd97-2469-4097-b2ce-0f77cc3c3bf3

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg