СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изгоря арт вишката, която ни напомняше за пчелите

Едно от малкото смислени места в центъра на София вече не съществува

Не е ясно какви са причините за пожара. По околните сгради и дървета няма щети. Снимки: Йордан Василев, Фейсбук - Изгоря арт вишката, която ни напомняше за пчелите

Не е ясно какви са причините за пожара. По околните сгради и дървета няма щети. Снимки: Йордан Василев, Фейсбук

Едно от немногото места в столицата, на което столичани единодушно се радваха, вече не съществува. Полицейската вишка на ъгъла на „Патриарх Евтимий“ и „Ангел Кънчев“, която преди около година бе оцветена и преобразувана в арт инсталация, е изгоряла, най-вероятно в нощта срещу понеделник. Новината съобщи потребител на Фейсбук, Йордан Ангелов, като публикува и снимки.

От кадрите се вижда, че е останала само металната конструкция на вишката и боядисаната долна част на стълбата. Целият ѝ екстериор и вътрешност обаче са си заминали безвъзвратно. Не е ясно какви са причините за пожара. По околните сгради и дървета няма щети.

Злощастно изглеждащите руини

Злощастният резултат от пожара

На съоръжението често се качваха млади хора за по разговор, бира и цигара, така че предположенията, досега само в социалната мрежа, са, че най-вероятно става дума за нечий инцидент по невнимание.

Преди година вишката бе трансформирана, за да се привлече вниманието на обществото към пчелите и важността им за планетата. Сега вниманието ще привличат руините на нещо някога красиво.

vishka3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg