Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски филм за „негероичния героизъм“

Павел Лунгин с филм за войната в Афганистан

През 1990 г. Павел Лунгин получи наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан за „Такси-блус“. - Руски филм за „негероичния героизъм“

През 1990 г. Павел Лунгин получи наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан за „Такси-блус“.

Руският режисьор Павел Лунгин обяви плановете на своята компания „Мастерская Павла Лунгина“ да снима филм за войната в Афганистан. Ще се нарича „Братство“, съобщава ТАСС.

По думите на режисьора, начело на новия проект ще бъде на неговият син Александър, който досега е снимал единствено филма „Явление природы“ (в съавторство със Сергей Осипян). Идеята за „Братство“ хрумнала на Лунгин-старши след запознанството му със служил в Афганистан офицер от КГБ, когото той нарича образец на „негероичен героизъм“.

„Основната тема на филма е непарадният героизъм, какъвто има в „Те се сражаваха за родината“. Зрителите ще видят как сред тежкия военен бит се ражда нещо героично, дружба, възникват и много големи морални въпроси: ето, ние си тръгваме от Афганистан, а местните жители остават, ние ги изоставяме, от което се пораждат много въпроси“, разказва Павел Лунгин.

Войски на СССР влизат в Афганистан през 1979 г. и остават там до 1989 г. Съветските загуби възлизат на 15 хиляди убити и 53 хиляди ранени. Мъртвите муджахидини са между 75 хиляди и 95 хиляди. Загиват и между 850 хиляди и 1,5 милиона цивилни афганистанци, а 5 милиона напускат страната като бежанци.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Снимките на „Братство“ ще бъдат в Таджикистан.

„Разбрах, че нямам сили сам да снимам този филм, затова се обърнах към сина ми Александър. Той замина за Афганистан и това, които видя през десетдневното си пътуване е в основата на филма. Но няма да снима там – това би било твърде опасно“, допълва Павел Лунгин.

Бюджетът на филма е около 270 милиона рубли (3,5 млн. евро) – 60 милиона от тях продуцентите са поискали като държавна помощ от „Фонд Кино“.

Павел Лунгин е известен с филми като „Островът“, „Такси-блус“, „Лунапарк“, „Олигарх“. Работил е и над руската версия на американския сериал „Вътрешна сигурност“ (Homeland). През 1990 г. Лунгин получи наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан за „Такси-блус“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах