Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Истината за една „тъжна“ снимка

Не са виновни децата със смартфони, виновни са възрастните с предразсъдъци

Рембранд, „Нощна стража“, 1642 г. - Истината за една „тъжна“ снимка

Рембранд, „Нощна стража“, 1642 г.

Позната ли ви е снимката по-долу? Тя стана много популярна в социалните мрежи в края на миналата година. На нея се вижда група деца, зяпнали в смартофоните си, докато зад тях величествено виси шедьовърът на Рембранд „Нощна стража“ в амстердамския Райксмузеум. Кадърът започна масово да се споделя, като често бе придружен от гневни реакции и мрачни коментари от типа „перфектна метафора за нашето време“, „краят на цивилизацията“ или „тъжна картина на обществото ни“. Но разбира се, и тук, както често се случва в света на Фейсбук – нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат.

Митът за децата, които не се интересуват от изкуство, развенчава Хосе Пикардо в свой материал в платформата „Медиум“. Споделен от музикалния продуцент Стийв Коби в началото на този месец, текстът вече е споделен повече от 60 хиляди пъти.

night-watch

Истината около провокативната снимка се крие в специално мобилно приложение на Райксмузеум. Благодарение на него, всеки чрез смартфона си може да получи повече информация за творбите в експозицията, както и да получи напътствия сред изложбените зали на прочутия музей.

Като част от организираната си обиколка там, децата, които минути преди заснемането на кадъра слушали внимателно екскурзовода си!, били насърчени да разгледат и отличното приложение за телефон, както и да отговорят на няколко увлекателни и полезни въпроса около наученото току що.

„Иска ми се да мисля, че всички тези, които харесваха, публикуваха, споделяха и туитваха снимката на децата със смартфони пред шедьовъра на Рембранд в погрешно убеждение, че тя показва всеки порок на обществото, се чувстват поне малко глупаво и биха били по-скромни следващия път. Но това няма да се случи – пише Пикардо в началото на 2016-а. – Най-трагичното е, че това – истината – никога няма да стане популярно в социалните мрежи. Така че, чудя се, кое е по-вероятно да доведе до края на цивилизацията? Децата, които използват смартфони, за да научат повече за изкуството, или умишленото невежество на възрастните, които са твърде бързи в заключенията?“

Вижте още: ПРАВОСЪДИЕ В ИНТЕРНЕТ ЗА УБИЙСТВОТО НА ЕДНА ГОРИЛА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg