Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Порицание от СЕМ за Би Ти Ви, позволили късането на портрета на президента

Етичните ценности са важни, колкото и законът, заявяват от Съвета за електронни медии

Сценаристът Филип Станев скъса снимката на президента Росен Плевнелиев в Шоуто на Слави в понеделник вечерта. - Порицание от СЕМ за Би Ти Ви, позволили късането на портрета на президента

Сценаристът Филип Станев скъса снимката на президента Росен Плевнелиев в Шоуто на Слави в понеделник вечерта.

„Спазването на морално етичните ценности е също толкова важно, както и спазването на закона“, обявиха от Съвета за електронни медии. Ръководството на Би Ти Ви днес бе повикано на среща в СЕМ, за да обсъдят скъсаната в ефир снимка на държавния глава Росен Плевнелиев от сценариста на „Шоуто на Слави“ Филип Станев. Медията е била представена от главния изпълнителен директор на Би Ти Ви Медиа Груп ЕАД Павел Станчев, главният юрист Господин Йовчев и членове на екипа му, съобщават от СЕМ.

От медията са обяснили през надзорниците, че „Би Ти Ви Медиа Груп ЕАД дава право на изразяване на лично мнение като неразривна част от политиката на медията за плурализъм и изразяване на всички гледни точки, доколкото те не нарушават действащото законодателство“. А официалното становище, разпространено от медията в деня след поругаването на държавния глава в ефир, гласеше, че „емоционалната реакция на г-н Филип Станев вечерта на 6 юни 2016 г. по повод личността на г-н Росен Плевнелиев, излъчена във външната продукция Шоуто на Слави, е израз на собствена позиция“, от която Би Ти Ви се разграничават.

Цитирани от Клуб Z, от СЕМ припомнят, че „е важно при изразяването на лично мнение да се търси баланс между конституционното право на изразяване на лично мнение и други, защитени от конституционното право ценности като правото на лично достойнство, чест и добро име“.

„Острата критика има своето естествено място в съдържанието на доставчиците на медийни услуги в България, но тя не може да нарушава други, защитени права“, казват от Съвета за електронни медии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах