Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Верди и Пучини на открито в Пловдив

Под тепетата започва традиционният фестивал Opera Open – от 18 юни до 29 юли в Античния театър

Opera Open 2016 се открива на 18 юни с гала на шест български оперни певци. Всички спектакли на фестивала ще се играят на Античния театър. - Верди и Пучини на открито в Пловдив

Opera Open 2016 се открива на 18 юни с гала на шест български оперни певци. Всички спектакли на фестивала ще се играят на Античния театър.

От Верди и Пучини с блясъка на някои от най-големите световни сцени, през АББА, та чак до „Мистерията на българските гласове“ ще слушат на открито пловдивчани и гостите на града под тепетата в продължение на повече от месец – през юни и юли. Фестивалът Opera Open се провежда на Античния театър и показва оперни спектакли, оперета, балетна класика и филмова музика – на гастрол у нас са и редовни солисти от Арена ди Верона, Мет Опера в Ню Йорк, Виенската държавна опера…

Opera Open 2016 се открива на 18 юни с гала на шест български оперни певци, които ще изпълнят арии от свои знакови роли: сопраното Цветелина Василева, пяла „Травиата”, „Трубадур” и „Бохеми” в Мет Опера; колоратурното сопрано Петя Иванова, призната като Кралицата на нощта във Виена Щатсопер и Виена Фолкопер; пловдивското мецосопрано Мариана Пенчева, изявявала се в Арена Ди Верона, Ковънт Гардън, Римската опера, ЛаСкала и в Неапол; тенорът Бойко Цветанов, солист на операта в Цюрих с над 60 водещи тенорови партии; баритoнът Петър Данаилов, пял на сцени в Брюксел, Бон, Осло и Хамбург; както и басът Деян Вачков, който след дебюта си на 22 години в Ла Скала редовно пее в Милано и на Арена Ди Верона.

В рамките на фестивала зрителите ще чуят и видят „Мадам Бътерфлай“ с италианката Доната Д’Анунцио Ломбарди, „Летящият холандец“ с Елизабет Стрид, „Кармен“ от Бизе, „Аида“ от Верди със солиста Алберто газале от Арена Ди Верона и с Камен Чанев; спектакълът Viva L’Opera, Viva L’Operetta със солисти на Виенската държавна опера (6 юли), за първи път на Античния театър „Турандот” с корейското сопрано Лила Лий и Камен Чанев на 15 юли.

Ще се изиграе още международният танцов спектакъл „Пандора” с балет „Арабеск” и солисти от „Мистерията на българските гласове” на 29 юли. На диригентския пулт ще застанат Лучано Ди Мартино, Иван Ангелов, Никша Бареза, Диан Чобанов и Найден Тодоров.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В съпътстващата програма са включени и още два концерта. На 30 юни с участието на композитора Кристофър Йънг ще бъде изпълнен мултимедийният „Филмовата музика на Холивуд“, а на 16 юли Русенската опера ще представи проекта си „Класиката среща АББА“.

Билети за събитието се продават в Пловдив на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината, както и онлайн в мрежата на „Ивентим“. Всички представления са от 21 часа на Античния театър. При дъжд спектаклите се играят на следващия ден без презаверка на билетите.

Пълна програма на Opera Open 2016

18 юни (петък)

Гала концерт – световните оперни имена на България

Диригент: Лучано Ди Мартино

Шест български оперни звезди със световна кариера се събират на Античния театър, за да открият Opera Open 2016 с арии от свои знакови роли: сопраното Цветелина Василева; колоратурното сопрано Петя Иванова; пловдивското мецосопрано Мариана Пенчева; тенорът Бойко Цветанов; баритoнът Петър Данаилов и басът Деян Вачков.

21 юни (вторник)

„Мадам Бътерфлай“ / Пучини

Диригент: Лучано Ди Мартино

Солисти: Доната Д’Анунцио Ломбарди, Камен Чанев, Михаил Пулиев, Елена Чавдарова, Марк Фаулър, Пламен Кумпиков, Евгений Арададжиев, Борис Кучков

Източна екзотика и японски фолклор са претворени от Пучини в драматичен разказ за американската мечта на гейшата Чо-Чо-Сан. Специално за ролята в Пловдив пристига Доната Д’Анунцио Ломбарди, която през 2016 изпълнява „Мадам Бътерфлай” на прочутия Пучини Фестивал в Италия. На сцената ще ѝ партнира тенорът Камен Чанев.

24 юни (петък)

„Летящият холандец“ / Вагнер

Диригент: Иван Ангелов

Солисти: Козма Рануер, Елизабет Стрид, Бойко Цветанов, Боян Савов, Марк Фаулър, Елена Чавдарова – Иса

Премиера на едно от най-кратките и съдържателни произведения на Вагнер, върхово постижение на немската романтична опера. Вдъхновен от легенда за призрачен кораб, „Летящият Холандец” разказва за мореплавател, осъден да броди из океаните, докато не срещне жената, готова да отдаде живота си за него. Античният театър посреща Елизабет Стрид – звезда на Вагнеровия фестивал в Байройт, и баритонът Козма Рануер – изпълнител на Холандеца в операта в Стокхолм. Съврменната сценична адаптация е дело на младата режисьорка от Залцбург – Магдалена Фуксбергер.

30 юни (четвъртък)

„Филмовата музика на Холивуд“

Диригент – Дерек Глеесон

Мултимедиен концерт с филмови композиции от Джон Уилямс – „Хари Потър” и „Извънземното”, Джеймс Хорнър – „Титаник” , Джери Голдсмит – „Стар Трек” и др. Със специалното участие на Кристофър Йънг, композирал музика за над 120 филма, сред които „Спайдърман 3”, „Клопка”, „Ядрото”, „Хелрайзър”, „Градски легенди” и др. Концертът се реализира със съдействието на Pulse College’s International Film Scoring Program.

2 юли (събота)

„Кармен“ / Бизе

Диригент – Никша Бареза (Хърватия)

Солисти: Виолета Радомирска, Стоян Даскалов, Петър Данаилов, Марияна Панова, Светлана Иванова, Анита Дафинска, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Борислав Филипов

В Севиля неустоима съблазнителка се впуска в опасни афери с ревнив офицер и обаятелен тореадор. Едно от най-известните оперни заглавия с красива музика, горещи испански ритми и фатален край… Постановката е специално създадена за Античния театър от международен екип.

6 юли (сряда)

Viva L’Opera, Viva L’Operetta

Диригент – Диан Чобанов

Гала спектакъл със сцени от известни опери и оперети, които традиционно присъстват в афиша на музикалната столица Виена. Искрящ празник с вкус на шампанско със специалното участие на солистите на Виена Фолксопер – Мара Мастарил и Микаел Хавличек.

15 юли (петък)

„Турандот“ / Пучини

Диригент: Найден Тодоров

Солисти: Лила Лии, Камен Чанев, Пламен Кумпиков, Евгения Ралчева, Александър Крунев, Марк Фаулър, Александър Баранов

Пучини замисля „Турандот” като масивно, грандиозно шествие, а постановката на Античния театър го пресъздава. Китайската принцеса Турандот обрича на смърт всички мъже, понечили да ѝ предложат ръката и сърцето си, които без успех се опитват да отговорят на нейните загадки. Принц Калаф обаче е готов на всичко, за да я спечели. Той изпълнява пленителната ария Nessun dorma, която омагьосва публиката вече близо век. Въздействащ спектакъл с участието на корейското сопрано Лила Лий, която изпълнявала ролята на сцената във Верона, и тенорът Камен Чанев, триумфирал като Калаф в оперите в Рим, Берлин, Монреал и др.

16 юли (събота)

„Класиката среща АББА“

Диригент: Найден Тодоров

Хитовете на АББА ще звучат в изпълнение на солистките Надин Кюн и Анете Хесел с оркестъра на Държавна опера – Русе. Поп-певиците са заедно от десет години, а невероятната им прилика с великите идоли както визуална, така и акустична, е причината програмата им да впечатлява публиката в Германия и редица европейски страни.

19 юли (вторник)

Международна балетна гала – Москва, Ню Йорк и Берлин

Диригент: Диан Чобанов

Солисти: Красина Павлова, Аршак Галумян – солисти на STATSBALLETT Берлин; Георги Смилевски и Наталия Крапивина – солисти на Московския Академичен Музикален театър „К.Станиславски и Вл.Немирович-Данченко“; Николай Городицки – солист на Ню Йорк сити балет

Най-доброто от балетната класика със звездни солисти от театрите в Берлин, Ню Йорк и Москва и с оркестър на живо. В програмата са включени сцени от „Лебедово езеро“- Чайковски, „Ромео и Жулиета“- Прокофиев, „Дон Кихот“- Минкус и др.

22 юли (петък)

„Аида“ / Верди

Диригент: Диан Чобанов

Солисти: Таня Иванова, Даниела Дякова, Камен Чанев, Алберто Газале, Пламен Кумпиков, Боян Савов, Евгения Ралчева

Любов или вярност към родината – кое от двете ще надделее във фаталната безизходица? Операта от Верди за египетската принцеса Аида традиционно присъства във фестивала на Античния театър. Традиционно е и гостуването на солист от Арена Ди Верона всяко лято – след Хуи Хе и Ана Лукреция Гарсия, през 2016 това ще е Алберто Газале в ролята на Амонасро.

29 юли (петък)

„Пандора“

музика на Пол Ван Брюге и Петър Дундаков

хореография: Боряна Сечанова

Диригент: Диан Чобанов

Солисти: Марияна Панова, Евелина Христова, Даниела Димитрова

Митът за Пандора в седем картини за седемте смъртни гряха, разказан в един мултимедиен спектакъл на балет „Арабеск” с оркестъра на Опера Пловдив и солисти от „Мистерията на българските гласове”. Международният проект провокира с отворената формула за участници от различни изкуства, държави, традиции и светогледи. Българските фолклорни гласове предизвикват холандския композитор Пол Ван Брюхе да интерпретира световния мит за Пандора през тембрите на балканите.

Спектакълът е награден с „Кристална лира 2015″ и с наградата на София за най-добро танцово представление за 2015г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах