Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Народният театър – оста, около която ще се завърти светът

Прочутият хореограф Зия Азази ще ни въвлече в танца на дервишите

Танцът на дервишите се нарича сема. Това не е просто танц, а култова церемония, при която се осъществява връзка с Бог. Снимки: Стефан Ненков, 3inSpirit - Народният театър – оста, около която ще се завърти светът

Танцът на дервишите се нарича сема. Това не е просто танц, а култова церемония, при която се осъществява връзка с Бог. Снимки: Стефан Ненков, 3inSpirit

Какво кара дервиша да се върти така, сякаш ще премести оста на Земята, ще ни разкаже без думи турският артист Зия Азази. На 26 и 27 юни той ще превърне Народния театър в център, около който ще завърти света. Спектакълът се нарича Neo Dervish, режисира го Стефан Ненков от 3inSpirit.

Танцът на дервишите се нарича сема. Това не е просто танц, а култова церемония, при която се осъществява връзка с Бог. Дясната си ръка дервишите държат изпъната нагоре – така те получават благославия от небето, която свързват със земята чрез отпуснатата си надолу лява ръка. Въртейки се на лявата пета, все повече засилват оборотите, достигайки до екстаз. Въртящите се тела образуват съзвездие, което се върти и около собствената си ос. Възможно е движението на дервишите да е взаимствано от старите питагорейски школи, където изучавали танци, при които всеки се движел по начин, характерен за определена небесна планета, която се вярвало, че представлява.

Вижте още: НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ ПОЕТ В АМЕРИКА

Освен хореографа, танцьор и дервиш Зия Азази, в Neo Dervish столичната публика ще види изпълнителя на традиционния суфи музикален инструмент най Бурак Малчок, джаз музиканта на тъпан Александър Петров, Иван Шопов (електронна музика) и актьора Валентин Ганев. Съавтор, режисьор и продуцент на спектакъла е Стефан Ненков.

Зия Азази е роден в Антакия, Турция, живее и работи по цял свят, но центъра, около който се върти светът му, е Виена. От 1990 до 1994 г. създава първите си хореографски спектакли в Държавния театър на Истанбул, след това практикува и изследва – мистично и научно – танца на дервишите. През 1999-а получава признание за най-добър танцьор на годината в Австрия. Създава множество проекти с артисти от цял свят. През 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон. Представял е спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. До момента е обиколил над 40 държави, над 230 града и е изнесъл над 450 представления.

Neo Dervish

Зия Азази е роден в Антакия, Турция, живее и работи по цял свят, но центъра, около който се върти светът му, е Виена.

Бурак Малчок е от Анкара, живее в Истанбул, където завършва Държавната консерватория. Изнася концерти на всички континенти като част от групата на прочутия Mercan Dede. Участва в концерта на UNESCO за честването на 800 години от рождението на мистика от Коня – Руми. Определят го за един от петт най-добри изпълнители на инструмента най в света. В момента (29-годишен) той преподава най в катедрата Ottoman Music Research and Performance Center в Истанбулския университет.

Александър Петров е роден в Скопие, завършил Консерваторията в Париж, живее и свири в Ню Йорк. Участва в мултинационални джаз проекти. Иван Шопов е български музикант, продуцент и визуален артист, представял изкуството си в Европа, Южна Америка, САЩ, Канада, Азия и Австралия. Лектор по създаване на електронна музика. Валентин Ганев е актьор от трупата на Народния театър, носител на две награди „Аскеер“ и два „Икара“. Свири на три инструмента. Стефан Ненков обикаля света, за да снима. Занимава се с фотография, видео и филми, продуцира събития в областта на културата. Създател на етно фестивала „ЕдинЕние“. През 2015 г. излезе първият му игрален филм „Някой посети душата ми“ с Мариус Куркински. Участвал е в няколко съвместни проекта с Зия Азази в чужбина.

https://youtu.be/ipmxwGE_HRs

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах