Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поетики пред портите

Лирична битка пред „Кристал“

Стефан Икога спечели „София: Поетики“ миналата година. Ще премери сили и този път.  - Поетики пред портите

Стефан Икога спечели „София: Поетики“ миналата година. Ще премери сили и този път.

21 поети влизат в битка на стиховете, чийто краен победител ще определи публиката. Мястото на съревнованието „София: Поетики“ този път е градинката на „Кристал“, денят е събота (18 юни), а пред зрителите/читатели/слушатели излизат някои от най-значимите съвременни поети – от Аксиния Михайлова, единствената чужденка носител на френската награда „Гийом Аполинер“, през Владимир Левчев, миналогодишния лауреат Стефан Икога и Иван Ланджев, до двама от най-продаваните автори в последно време – Августин Господинов и Константин Трендафилов.

Поетичното съревнование започва от 19,30 часа – всеки от 21-те автори ще се представи с едно стихотворение, а след всеки две изпълнения ще има музика от „Сатюрейтед Пикселс“, Мила Робърт и „Сюрбахар“. На финала на програмата публиката ще гласува и ще излъчи победителя в 11-ото издание на „София:Поетики“.

Всички български участници тази година са: Стефан Икога, Аксиния Михайлова, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Елин Рахнев, Камелия Спасова, Росен Карамфилов, Надежда Искрова, Румен Баросов, Анна Лазарова, Иван Ланджев, Пламена Гиргинова, Никола Петров, Димитър Кенаров, Селена Йорданова, Августин Господинов, Иван Димитров, Константин Трендафилов, Лъчезар Лозанов, Георги Гаврилов и Иван Шентов.

Вижте още: СТЕФАН ИКОГА СПЕЧЕЛИ „СОФИЯ: ПОЕТИКИ“

Час преди българската програма, от 18,30 ч. на същото място ще се проведе рецитал и от чуждестранните гости на фестивала. У нас за него пристигат Линда Мария Барос от Франция, Франческо Томада от Италия, Ефе Дуян от Италия, Славе Гьоргьо Димоски от Македония, Раду Ницеску от Румъния и Гьокченур Ч. от Турция.

Срещата с тях обаче няма да е само на „Кристал“ – и тази година „София: Поетики“ предлага и съпътстващи събития. Едно от тях вече мина – разговорът за списание „Ах, Мария“ на 11 юни.

На 19-и този месец в „Арена ди Сердика“ от 17,30 ч. предстои среща с поетесата Линда Мария Барос, в която ще участва преводачката на книгата ѝ „Къща от бръснарски ножчета“ Аксиния Михайлова, издателят Румен Баросов и поетът Иван Христов.

Ден по-късно, на 20 юни, от 18,30 ч. също в „Арена ди Сердика“ е самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала – придружено от дискусия с тях.

На 24 юни е заключителното събитие от тазгодишните „Поетики“ – гостуването на украинската писателка Катя Петровская и премиера на нейната нова книга „Може би Естер“ (изд. „Парадокс“).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах