Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво е Европейският съюз, търсят британците в Гугъл след референдума

Трескаво събират информация за ЕС, часове след като гласуваха да го напуснат

„Какво е ЕС?“ е вторият най-задаван във Великобритания въпрос след официалното обявяване на резултатите от референдума. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Какво е Европейският съюз, търсят британците в Гугъл след референдума

„Какво е ЕС?“ е вторият най-задаван във Великобритания въпрос след официалното обявяване на резултатите от референдума. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целият свят е замаян след епохалния референдум, на който Великобритания гласува да напусне Европейския съюз. Лидери на кампанията за излизане от Европа ликуват с победата си, но изглежда много британци нямат представа за какво точно са гласували.

Стреснати от скоковете на фондовия пазар и резкия спад в стойността на лирата, невиждан във Великобритания повече от 30 години, сега гласоподавателите са изправени пред поредица от икономически сътресения, като анализатори предсказват влошаване преди евентуално подобряване. Последиците от гласуваното напускане ще се усещат по света, дори и тук, в Съединените щати – пише американският „Вашингтон поуст“ – и някои британски избиратели вече публично съжаляват, че са пуснали бюлетината в полза на Брекзит.

„Въпреки че гласувах да излезем, тази сутрин се събудих — и реалността се стовари върху мен – призна жена през ITV News. – Ако можех да върна времето, бих гласувала да останем.“

Объркването за това какво може да означава Брекзит за икономиката на страната изглежда обхвана цяла Великобритания, часове след приключването на вота. Гугъл съобщи за скок в търсенето, не само относно самото гласуване, но също и за основните въпроси, свързани с последиците от гласуването. Около осем часа след затварянето на избирателните секции, по данни на Гугъл въпроси от вида „какво ще стане, ако напуснем ЕС“ са се увеличили повече от три пъти.

Навечерието на гласуването беше белязано от кампания на горчиво разделение, в която ставаше дума много повече за страха от имигрантите, отколкото за глобалната икономика. Независимо от опитите и на двете страни да ухажват избирателите, британците не само не разбраха какво ще означава напускането им, но изглежда, че дори не са знаели основни неща за Европейския съюз.

Топ въпроси във Великобритания за референдума:

1. Как да гласувам на рефередума за ЕС?

2. Какво е Брекзит?

3. Кой може да гласува на референдума за ЕС?

4. Кога е референдумът за ЕС?

5. Къде мога да гласувам?

Топ въпроси във Великобритания за Европейския съюз:

1. Какво означава напускането на ЕС?

2. Какво е ЕС?

3. Кои страни са в ЕС?

4. Какво ще се случи, след като напуснем ЕС?

5. Кои страни са в ЕС?

„Какво е ЕС?“ е вторият най-задаван във Великобритания въпрос след официалното обявяване на резултатите от референдума.

Какво е Европейският съюз? Честно казано този въпрос сега има много по-дълбок смисъл, отколкото вероятно осъзнават потребителите на Гугъл, докато го изписват в търсачката, отбелязва авторът на статията във „Вашингтон поуст“ Брайън Фънг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Никой не е остров

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах