Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джаз диалози с музика от Гершуин до Стинг (снимки)

Фестивалът A to jaZZ завърши с Кърт Елинг и квартета на Бранфорд Марсалис

Финалният концерт на тазгодишния A to jazZ бе със специалното участие на един от най-изявените джаз вокалисти през последните години, Кърт Елинг. Снимки: Авторът - Джаз диалози с музика от Гершуин до Стинг (снимки)

Финалният концерт на тазгодишния A to jazZ бе със специалното участие на един от най-изявените джаз вокалисти през последните години, Кърт Елинг. Снимки: Авторът

Финалът на тридневния фестивал A to jazZ  срещна въодушевената публика в Южния парк с квартета на прочутия саксофонист Бранфорд Марсалис, със специалното участие на един от най-изявените джаз вокалисти през последните години, Кърт Елинг. Заедно с Джоуи Калдеразо  на пианото, Ерик Ревис – бас и барабаниста Джъстин Фокнър, те представиха пред многолюдната публика своя съвместен албум Upward Spiral, чиято официална премиера бе само преди 3 седмици.

Титаните в съвременния джаз Марсалис и Елинг заедно изпълниха изтънчена и богато нюансирана програма – без превес на вокалната или инструменталната част – а равноправна среща на високо ниво и оживен разговор от взаимна полза, ако можем да използваме дипломатическия жаргон.

Многолюдната публика чу албума Upward Spiral, чиято официална премиера бе само преди преди 3 седмици.

Многолюдната публика чу албума Upward Spiral, чиято официална премиера бе само преди 3 седмици.

Общото в избрания материал, който варираше от песни на Гершуин и Синатра, през стандарти на Сони Ролинс и Антонио Карлос Жобим, до нови авторски пиеси, бе очевидната любов и удоволствие, с които ги интерпретират, докато влизат в безценни музикални диалози не толкова с авторите, колкото помежду си.

Връх в заключителния фестивален концерт, продължил около час и половина заедно с биса, бе триминутната балада на Стинг от 2013 г. Practical Arrangement, която Марсалис и Елинг заедно с останалите трима превърнаха в десетминутен опус за несподелената любов. Но удоволствието от музиката бе съвсем споделено между изпълнителите и публиката. Най-обичаният софийски безплатен летен фестивал на открито A to jazZ завърши на толкова високо ниво, че вече чакаме с нетърпение да видим с какво догодина организаторите ще го надминат.

FullSizeRender

Кърт Елинг

FullSizeRender_1

Джоуи Калдеразу

FullSizeRender_3

Бранфорд Марсалис

FullSizeRender_4

Джъстин Фокнър

FullSizeRender(1)

Щастие в края на концерта

FullSizeRender_5

Бранфорд Марсалис (вляво) и Ерик Ревис

FullSizeRender_6

Ерик Ревис

 

FullSizeRender_9

Бранфорд Марсалис

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах