Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Франция засилва действията си в Сирия и Ирак

Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни атакуват, в собственото им убежище, заяви президентът Франсоа Оланд

„Ще засилим действията си в Сирия и Ирак. Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни атакуват, в собственото им убежище“, заяви президентът Франсоа Оланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив - Франция засилва действията си в Сирия и Ирак

„Ще засилим действията си в Сирия и Ирак. Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни атакуват, в собственото им убежище“, заяви президентът Франсоа Оланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви тримесечно удължаване на извънредното положение, което трябваше да приключи на 26 юли. Удължаването е следствие от убийствения атентат, довел до поне 84 жертви в Ница в четвъртък вечерта.

Проектозаконът ще бъде изпратен на Парламента следващата седмица“, уточни Франсоа Оланд в телевизионно обръщение от Елисейския дворец.

Атентатът в Ница е „атака, чийто терористичен характер не може да бъде отречен“, обяви през нощта на четвъртък срещу петък държавният глава. По думите му цяла Франция е под заплахата на ислямисткия тероризъм.

Франция бе нападната в деня на националния си празник 14 юли, символизиращ свободата, защото правата на човека са отречени от фанатиците и защото Франция е тяхна мишена.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Президентът Оланд също така е решил „по предложение на министър-председателя и съответните министри, че трябва да поддържаме операция „Страж“ на високо ниво; това ще ни позволи да мобилизираме още 10 000 войници, жандармеристи и полицаи“. Операция „Страж“ предвижда разполагането на поне 7 000 войници в самата Франция.

Също така реших да свикам оперативния резерв, тоест всички, които вече са служили под флага или в състава на жандармерията, за да засилят полицейските и жандармерийските екипи – добави Оланд. – Можем да ги разположим навсякъде, където имаме нужда от тях и особено за контрол по границите.

„Ще засилим действията си в Сирия и Ирак“

Извънредното положение, обявено от държавния глава след атентатите от 13 ноември 2015, оставили 130 жертви, бе удължавано три пъти – през ноември, февруари и май. Последното удължаване, от 19 май, трябваше да бъде двумесечно, за разлика от предишните тримесечни удължавания, така че да подсигури футболното първенство Евро 2016 и велосипедния Тур дьо Франс.

Законът за наказателна реформа, обнародван на 4 юни в „Официален вестник“ трябваше да позволи засилването на полицейския и съдебен арсенал в борбата с тероризма. Този закон „не е пренасяне на извънредното положение, а инструмент, който да ни позволи премахването на това положение“, обясни преди време депутатът-социалист в Националната асамблея Паскал Поплен от Сена-Сен-Дьони, вносител на проекта.

Ще засилим действията си в Сирия и Ирак. Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни атакуват, в собственото им убежище“, потвърди президентът Оланд, имплицитно приписвайки по този начин отговорността за атентата на ДАЕШ, без изрично да споменава терористичната организация.


Още по темата: ТЕРОР В ДЕНЯ НА БАСТИЛИЯТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах