Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Картина, която Лушън Фройд не признаваше, наистина е негова

Платно, отричано от художника, е вече с потвърдено авторство

През 1985-а експерти от аукционната къща „Кристис“ заявиха, че картината е на Лушън Фройд. Самият художник обаче отрече това. И все пак бележки от бившата адвокатка на Фройд, както и последващ анализ на самата картина, доказват, че тя е негова. - Картина, която Лушън Фройд не признаваше, наистина е негова

През 1985-а експерти от аукционната къща „Кристис“ заявиха, че картината е на Лушън Фройд. Самият художник обаче отрече това. И все пак бележки от бившата адвокатка на Фройд, както и последващ анализ на самата картина, доказват, че тя е негова.

Ранна картина на Лушън Фройд, оценявана най-малко на 300 хиляди паунда, вече е с потвърдено авторство – въпреки че самият художник приживе отричаше да е негова. Платното е идентифицирано от специализираното предаване на Би Би Си „Фалшификат или богатство“.

През 1985-а експерти от аукционната къща „Кристис“ заявиха, че картината е на Фройд. Самият художник обаче отрече това. И все пак бележки от бившата адвокатка на Фройд, както и последващ анализ на самата картина, доказват, че тя е негова.

В телефонен разговор с адвокатката си през 2006 г. художникът очевидно е заявил, че е започнал платното, но то е било довършено от другиго и по тази причина не го припознава като свое. Но след анализ на техниките и материалите, използвани в картината, трима експерти по творчеството на Лушън Фройд заявяват убедеността си, че тя е изцяло негово дело, най-вероятно от 1939 г.

Продължителният отказ на художника да признае творбата за своя според изкуствоведите се дължи на факта, че първоначално тя е собственост на негов колега – Денис Уирт-Милър, с когото Фройд има продължителна вражда. Отричането на произхода означава, че е невъзможно картината да се продаде с неговото име.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Лондонският дизайнер Джон Търнър, който наследява потрета на мъж с черно шалче, заявява, че е прекарал години в опити да удостовери авторството на картината, но Фройд упорито е спирал разследването му.

Внук на прочутия психоаналитик Зигмунд Фройд и син на архитект, Лушън е роден в Берлин през 1922 г. Бяга от нацистка Германия към Великобритания със своето еврейско семейство през 1933 г., когато е на десет години. След като завършва училище по изкуствата, Лушън Фройд е признат като брилянтен талант. Самият той казва, че творчеството му е чисто автобиографично – рисува хората, които го интересуват и за които го е грижа.

Това не е първото голямо разкритие на предаването „Фалшификат или богатство“. През 2014 г. картина, за която се смяташе, че е на Марк Шагал и бе купена за 100 хиляди паунда, бе доказана като фалшификат и впоследствие унищожена.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах