Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

$6,7 млн. обезщетение за унищожени графити в Ню Йорк

Решаваща победа за изкуството над бизнеса с недвижими имоти

$6,7 млн. е най-високото присъждано досега обезщетение за нарушение на Закона за правата на визуалните артисти. Снимка: qns.com - $6,7 млн. обезщетение за унищожени графити в Ню Йорк

$6,7 млн. е най-високото присъждано досега обезщетение за нарушение на Закона за правата на визуалните артисти. Снимка: qns.com

Федерален съдия в Бруклин награди с присъда – обезщетение от 6,7 милиона долара – 21 графити художници, работили през 2013 г. в комплекса 5Pointz в Лонг Айлънд Сити, Куинс. Според съдебното решение графитите – обикновено смятана за преходна арт форма – са достатъчно признато изкуство, за да бъдат защитени от закона, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Повратното съдебно дело е приключило през ноември във Федералния окръжен съд в Бруклин, когато гражданско жури е решило, че Джери Волкоф, предприемач на недвижими имоти, притежаващ 5Pointz, е нарушил закона, като е заличил с боя десетки стенописи в комплекса, наречен от адвоката на художниците „най-големия открит музей на аерозола в света“.

Въпреки мнението на адвокатите на Волкоф, че сградите са си негови и той може да прави с тях каквото си поиска, съдебните заседатели са решили, че собственикът е нарушил Акта за правата на визуалните артисти. Актът (V. A. R. A.) представлява набор от предпазни мерки, предвидени в Закона за правата в изобразителните изкуства, за защита на произведения на изкуството, създадени върху чужда собственост – когато са признати за ценни от художествени експерти, членове на арт гилдията или значими за общността.

В странен юридически обрат, съдията по делото Фредерик Блок е променил в последната минута решението си, което е било просто препоръчително. Но в понеделник Блок е подкрепил решението на журито и е присъдил на художниците възможно най-голямото обезщетение, като в мотивите се казва, че 45 от десетките разрушени стенописи са имали достатъчна художествена стойност, за да заслужават законова защита. Според журито само 36 от творбите са били достатъчно ценни.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Още от самото начало делото 5Pointz противопостави един срещу друг двата най-печелившите сектори в Ню Йорк: света на изкуството и бизнеса с недвижими имоти. Решението на съдията и размерът на присъденото обезщетение бяха решаваща победа за изкуството“, каза Дийн Нийкър, партньор, специалист по изкуство в юридическата кантора „Уитърс Бергман“.

Ерик Баум, адвокат на художниците, приветства съдебното решение и го определи като „победа не само за художниците в това дело, а за художниците в цялата страна“.

„Ясното послание е, че изкуството, защитено от федералния закон, трябва да се цени и да не се унищожава – подчерта Баум. – С тази победа духът на 5Pointz се превръща в завет за бъдещите поколения художници.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах