Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

6 февруари: Съборете тази стена, роден е Рейгън

"Бъдещето принадлежи не на колебливите, а на смелите", казваше Роналд Рейгън. - 6 февруари: Съборете тази стена, роден е Рейгън

"Бъдещето принадлежи не на колебливите, а на смелите", казваше Роналд Рейгън.

Британските теми напоследък звучат по-горчиво от обикновено и в съзвучие с това на 6 февруари 1649 г. шотландският парламент неуспешно е обявил Чарлс II за крал на Англия, Шотландия и Ирландия. Настъпва ерата на 17-годишен републикански експеримент и кралят няма да види страната си до смъртта на диктатора Кромуел. А на същата дата в 1685 Джеймс ІІ (или Джеймс VІІ за Шотландия) наследява брат си Чарлс. За кратко френското и католическо влияние над Острова ще бъде възстановено и Луи ХІV ще се гордее, че е възвърнал законната монархия.

По времето на царуването на Чарлс ІІ, на 6 февруари 1664 г., е роден бъдещият османски султан Мустафа ІІ. На същия ден, но в следващата година, е родена и Анна, дъщеря на принц Джеймс, който ще наследи короната и ще я предаде на дъщеря си. В царуването си кралица Анна ще скъса окончателно с идеята за католическа реставрация и ще обедини короните на Англия и Шотландия в едно Обединено кралство, чието единство днес е под въпрос.

На 6 февруари 1778 г. за голямо неудоволствие на британците френският крал Луи ХVІ признава независимостта на Съединените щати. Има нещо иронично в това, че след малко повече от десет години този просветен монарх ще загуби главата си в съд, свикан от република, създадена от същите хуманни идеали, вдъхновили Американската революция.

През 1900 г. е основан Хагският трибунал. Дали диктаторите имат защо да се боят от него?

В 1952 г. умира Джордж VІ и дъщеря му Елизабет ІІ, царуваща и до днес, наследява монархията на Великобритания и повечето държави от Общността на нациите. И стига толкова британци за днес!

Датата е богата на рождени дни:

През 1911-а се ражда 40-ят президент на САЩ, Роналд Рейгън. „Съборете тази стена“, ще каже държавният глава на Америка през 1987-а в Берлин.

На този ден, но в Бавария, през 1912-а е родена Ева Браун, бъдещата г-жа Хитлер. Но за щастие, в 1945-а на бял свят се появява Боб Марли и до ден-днешен ни дава повод да си тананикаме Don’t Worry, Be Happy…, а в 1960-а – и българската хореографка и писателка Мила Искренова. Честито!

Шести февруари 893 г. е празникът и успението на св. равноапостолен Фотий, патриарх Константинополски. Точно така, това е същият патриарх Фотий, изпратил дълго послание до току-що покръстения български владетел св. Борис-Михаил. Освен задълбочен теолог, Фотий е ловък византийски политик и сериозен познавач на класическата старогръцка литература. Един от покровителите на светите солунски братя Константин-Кирил Философ и Методий. Колко много светци – и все свързани с България в този девети век!

На същата тази дата в 1515 г. умира ренесансовият книгоиздател Алдо Мануцио, работил във Венеция и Рим. Той е един от големите разпространители на старогръцки и византийски автори в Италия… и бащата на курсивния шрифт, който в негова чест на английски език и до днес се нарича „италик”, тоест италиански. Алдо Мануцио е и изобретателят на препинателния знак точка и запетая; полезно, нали?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg