Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папата дари 5 хил. лв. за Голямата базилика в Плиска

Идеята на правителството е църквата да бъде не музей, а действащ храм

В момента се монтират сводове и колони на Голямата базилика в Плиска. Снимка: НИМ - Папата дари 5 хил. лв. за Голямата базилика в Плиска

В момента се монтират сводове и колони на Голямата базилика в Плиска. Снимка: НИМ

Папа Франциск дарява 5 хиляди лева за реставрине на Голямата базилика в Плиска, съобщават от Националния исторически музей.

В писмо папският нунций в България Анселмо Пекорари уведомява директора на НИМ Божидар Димитров – ръководител на възстановяването на храма – за дарението.

„Този принос е в рамките на отбелязването на 1 150 години от първите отношения между Римския папа и Българското царство”, се казва в писмото.

Според информация от НИМ, преди дни е започнало монтирането на сводовете и колоните на южния кораб на Голямата базилика. Храмът е разрушен от османските турци след завладяването на този край през 1388 г. Камъните, от които е била изградена (правилни варовикови квадри), са усвоени при строеж на турски казарми в Шумен, за гари, складове и водонапорни кули по ж.п. линията Русе-Варна.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 2015 г. правителството на Бойко Борисов взе решение да реставрира църквата и възложи работата на Министерство на културата. Министър Вежди Рашидов е поверил изпълнението на Националния исторически музей, ръководен от Божидар Димитров. Правителството отпусна 800 000 лв., а възстановката на сградата тече вече втори месец.

При наличие на финанси църквата може да бъде завършена към средата на следващата година, твърди Димитров.

Идеята е Голямата базилика да бъде не музей, а действащ храм.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах