Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как народът на Англия откупи образа на Кралицата от потомците на пирата Франсис Дрейк

„Портретът с Армадата” на Елизабет Първа вече принадлежи на Великобритания срещу 7, 4 милиона паунда

„Портретът с Армадата” е рисуван от неизвестен художник около 1590 г. Това е една от най-известните творби в британската история, позната на поколения ученици, защото е репродуцирана в много учебници.  - Как народът на Англия откупи образа на Кралицата от потомците на пирата Франсис Дрейк

„Портретът с Армадата” е рисуван от неизвестен художник около 1590 г. Това е една от най-известните творби в британската история, позната на поколения ученици, защото е репродуцирана в много учебници.

Един от най-известните портрети в историята на британското изкуство, показващ триумфираща кралица Елизабет І след победата над испанската Армада през 1588-а, е откупен за Великобритания след успешна кампания за набиране на средства.

Вноска от 7, 4 милиона паунда, събрана след продажба на лотарийни билети на фонд „Херитидж” („Наследство”), завършва кампанията за събиране на 10, 3 милиона паунда, нужни, за да бъде купена картината, позната като „Портретът с Армадата”, от досегашните й собственици – семейство Търуит-Дрейк, разказва „Гардиън“.

Портретът ще бъде изложен в националната колекция на Кралските музеи в Гринуич, в проектирания от Иниго Джоунс павилион, който ще бъде отворен през октомври след дълга реставрация.

„Портретът с Армадата” е една от най-известните творби в британската история, позната на поколения ученици, защото е репродуцирана в много учебници. Вдъхновила е и много филмови версии на кралицата-дева като филмов персонаж, включително в изпълнение на лейди Джуди Денч и Кейт Бланшет.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сър Питър Лъф, председател на фонд „Херитидж”, нарича картината „забележителна част от националното ни наследство”, която ще бъде изложена „в перфектната за това среда”.

„Портретът с Армадата” е исторически символ, илюстриращ решителна победа в съдбоносен конфликт, вдъхновяващ заради изобразената жена-лидер, морската мощ и началото на златната елизабетинска епоха. Тази картина вече четири века оформя представата за „Глориана”, славната кралица-дева – и съм щастлив, че тя намира толкова подходящ подслон в Гринуич”, казва сър Питър.

Кампанията за набиране на средства е започнала през май чрез Фонда за изкуства, който даравя 400 хиляди паунда, тоест сума, равна на годишния му бюджет. Даренията са над осем хиляди и са събрани публично за около 10 седмици. Лира по лира, парите са събирани от цялата страна, дори от училища. Сумата бързо е надминала 1, 5 милиона паунда.

Организаторите говорят за примера, даден от седемгодишната Кристина Райдър, възпитаничка на Уейкфийлдското девическо училище, която също участва в кампанията, като е продала 400 сладкиша с образа на кралицата, носейки костюм, вдъхновен от портрета.

Фондът за изкуства твърди, че това е една от най-успешните му кампании за откупване на произведение на изкуството. Директорът Стивън Дючър я описва като „триумф на обществената воля”.

„Образът пленява националното въображение и през 2016-а, както го е правела и непоследствено след победата през 1588-а. Рекорден брой дарители с различни възможности се включиха решително и щедро. Тяхната воля помогна това велико произведение да стане обществено притежание”, казва Дючър.

Портретът е рисуван от неизвестен художник около 1590 г. и отбелязва един от най-значимите конфликти в британската история: отблъскването на испанското нашествие по време, когато Испания е свръхсилата на Европа.

armada-portrait

Роклята й е като броня и показва, че тя, кралицата-дева, е неуязвима.

Кристин Райдинг, стояща начело на департамента за изящни изкуства в Гринуич, казва, че на този портрет Елизабет е почти 60-годишна, облечена в изключителен разкош:

„Роклята й е като броня и показва, че тя, кралицата-дева, е неуязвима. Това й е позволило да защити кралството си от испанците.”

Зад Елизабет се виждат два морски пейзажа. Там са изобразени английски кораби, подготвящи се за бой и победените испански съдове, надвити и отблъснати към ирландския бряг.

Картината е била собственост на Франсис Дрейк, бивш пират и ключов член на елизабетинския двор и един от най-важните командири на английския флот при сблъсъка му с Армадата.

Творбата е една от трите известни версии на иконографския сюжет „Портрет с Армадата”, като е най-значима от трите подобни картини, защото е свързана пряко с пирата-адмирал. Притежавана е от семейството на наследниците му поне от 1775 г. насам.Често е била давана като заемка, но всъщност истинското й място досега е било имението Шардълоус в Бъкингамшър, построено в края на ХVІІІ в. за Уилям Дрейк.

Кампанията за откупване на картината привлича и дарения от тръста „Линбъри”, фондацията „Гарфийлд Уестън” и тръста „Хедли”.

„Ние сме трогнати и изключително благодарни за широката подкрепа, която получихме и искаме да благодарим на всички дарители”, споделя директорът на Кралските музеи в Гринуич Кевин Фюстър.

Той добавя факта, че Елизабет I е била родена в двореца Гринуич през 1533 г. От него днес е оцелял само павилионът, издигнат през 1616-а.

„През 2016 е 90-ата годишнина на настоящата ни кралица и нямаше по-подходящ начин да отбележим втората велика елизабетинска епоха”, каза Фостър.

Картината ще стане основен експонат на сбирката в павилиона, който ще бъде отворен отново на 11 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах