Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Снимката с тъжния цар Борис III до Хитлер е пропаганда

Българският монарх е единственият държавен глава, който се отзовава на поканата на фюрера и присъства като негов почетен гост на игрите от 1936-а, които са политически бойкотирани

Около цар Борис III във ВИП-ложата на игрите присъстват нацистки чудовища.  - Снимката с тъжния цар Борис III до Хитлер е пропаганда

Около цар Борис III във ВИП-ложата на игрите присъстват нацистки чудовища.

Публикуването на една снимка от гостуването на цар Борис Трети на Олимпийските игри в Германия 1936 г. предизвика нови ганкини вълнения и хвалебствия около „героичния“ жест на царя, който бил отишъл в Берлин, ама не бил направил нацистки поздрав.

Изпращам до „Площад Славейков“, който публикува коментар по този повод, други снимки от това събитие, които се намират във фотоархива на Олимпийските игри от 1936 година.

Хитлер, цар Борис III, маршал Аугуст фон Макензен и министърът на вътрешните работи Вилхелм Фрик

Хитлер, цар Борис III, маршал Аугуст фон Макензен и министърът на вътрешните работи Вилхелм Фрик

От тях е видно, че публикуваната във въпросната Фейсбук група снимка, е общо взето жалка пропагандна манипулация. Оригиналните снимки, които ви изпращам, са от 1 август 1936 г. от ВИП ложата на игрите. На една от тях присъстват освен Хитлер и българският цар останалите най-високопоставени гости на Хитлер: маршал Аугуст фон Макензен (в униформата си на фелдмаршал от Първата световна война), доста одиозна личност, за известно време пратен в затвора през 1920 г. заради комплотизъм и възстановен във всичките си права от Херман Гьоринг (умира през 1945 г.); и ни повече, ни по-малко до него, на един метър от царя се намира нацисткото чудовище Доктор Вилхелм Фрик, първият министър на вътрешните работи на нацистка Германия, по-късно кървавият губернатор на Чехия-Моравия, осъден на смърт и екзекутиран за военни престъпления от Нюрнбергския процес.

Ето това е компанията, в която се намира българският цар. На друга снимка, която също прилагам, също от ложата, към групата се присъединяват и други добре известни нацистки чудовища – Гьобелс и Гьоринг.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Оригиналната снимка от събитието, с Хитлер, Гьбелс и Гьоринг

Друг момент от събитието, с българския цар, Хитлер, Гьбелс и Гьоринг

Важно е да се подчертае в този контекст, че Борис III е единственият държавен глава, който се отзовава на поканата на Хитлер и присъства като негов почетен гост на игрите от 1936-а, които са политически бойкотирани. Да се вадят героически дивиденти чрез една снимка е просто безсрамие. Истината е, че царят е отишъл на игрите, за да се срещне с Хитлер, от когото силно се интересува (вж. Дневник на Царица Йоанна), а не в името на българския спорт.

България е страната (с 24 атлети), която се представя най-зле на тези игри, не печели нито един медал, а спортистите се класират между 16-а и 101-о място в състезанията. Българският цар, който води делегацията, взима обаче участие във всички официални церемонии, за което има подробна иконография, включително в историческия архив на игрите в Лозана, Швейцария. Пишещата тези редове е имала възможност да се запознае с него.

И докато българският цар Борис Трети е приемал поканата на Хитлер, ето какво е написал големият германски писател Хайнрих Ман, вече в изгнание, за готвените в Берлин Олимпийски игри:

„Режим, който се основава на принудителен труд и масово заробване, режим, който се подготвя за война и съществува единствено чрез лъжлива пропаганда, как изобщо е възможно такъв режим да уважава мирния и свободен спорт? Вярвайте ми, онези спортисти, които ще отидат в Берлин, няма да бъдат нищо друго освен гладиатори, пленници и шутове на един диктатор, който се готви да завладее света.“
(6 юни, 1936 година, Париж)

А на онези, които си задават безмисления въпрос правел ли Борис Трети нацистки поздрав, предлагам това филмче от архива на „Дойче Велтвохе“, което дава ясен отговор. Снимано е при посещение на царя в Берлин:

Вижте още: БЪЛГАРСКИЯТ ШИНДЛЕР ЛИ Е ЦАР БОРИС ТРЕТИ?

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах