Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Раят на джетовете в приказния залив Болата (снимки)

Джипове маневрират между хавлиите, пускат моторниците на вода между поясите с деца

Девственият някога плаж днес е чуден паркинг. Снимки: Авторката - Раят на джетовете в приказния залив Болата (снимки)

Девственият някога плаж днес е чуден паркинг. Снимки: Авторката

През 2012 г. Болата, залив-лагуна край каварненското село Българево, влезе в класацията на десетте най-красиви плажа в света. Помня удивлението си от снимките, които заляха интернет тогава – на тях се виждаше девствен празен залив, дива красота без никакви белези от цивилизация.

Не познавах този плаж от снимките. Но добре познавам Болата, ежегодната дестинация на моето семейство.
Нашата Бола е пълна с хора, коли и чадъри от слама. Хубаво и спокойно море, огласявано с пищящи деца и отегчени родители.

1

А от няколко години насам нашето семейно заливче вече не е само наше и никак не прилича на семейно.
Болата по принцип е откъсната от света. До плажа се стига по криволичещ неугледен път – първо между царевици и слънчогледи, а после надолу сред скали и диви храсталаци на височина два човешки боя. Не е далече от цивилизацията, на 16 километра от Каварна е, но нещата, които са забранени на другите, наблюдаваните от местните власти плажове, са мълчаливо разрешени тук.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На плажа, там където деца влизат с пояси и кофички, насред заливчето, кротко като езерце, господарстват джиповете. Още с идването виждаш не детски стъпки по пясъка, а дълбоки следи от грайфери на гуми току до морето. По-късно белези на класата са заличени от нови щрихи, от още по-тежки автомобили.

2

По пладне, когато единственото спасение от слънцето е във водата, Болата се изпълва с моторни лодки и джетове. За да ги вкарат в бистрите води на заливчето, собствениците им пристигат с високопроходимите си автомобили до самата вода. Вместо пясъчни замъци – пустинни джипове.

3

5

Влизат три огромни коли една след друга. От тях се изсипват местни богаташи, снабдени с огромни хладилни чанти, столове и чадъри с диаметър колкото телескопа на Рожен. Чадърите се хвърлят някъде между изтегналите се на плажа хора, само поради късмет не удрят някого по главата.

Джиповете маневрират между хавлиите, за да откарат колесниците в края на плажа. Един колесник остава между първите редици и морето. Точно колкото да разруши няколкото току-що съградени крепости от пясък и да затвори порядъчно голямо място за игра.

6

Подготовката за отплаване е подробна – трите джета са във водата, припалват през няколко секунди, изпълват въздуха с аромат на нафта. Вълните, сътворени от моторите, отнасят няколко пояса с деца в тях на десетина метра разстояние.

Родителите мълчат. Страхът е по-силен от яда, защото няма кой да спре богаташите от района.

Болата не е охраняем плаж. Няма зона за водни спортове и това е изрично указано на информационната табела. Тоест по закон е забранено приближаването на джетове на разстояние по-малко от 300 м от плажа (чл. 13, ал.4 , точка 3 от Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на република българия на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях).

7

Собствениците на тези доказано опасни за плажуващите високоскоростни машини не ги четат. И не се трогват от нищо – нито от откритото възмущение на хората, нито от децата – препятствия за прескъпите моторници. Не ги вълнуват и законите.

Не, Болата, един от десетте най-красиви плажа в света, не е бунище. Напротив, плажът е чист, приветлив, прекрасен паркинг за богатите.

8

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах