Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Освободете си уикенда: НАСА качва всичките си проучвания онлайн

Искате да научите повече за марсианските цунамита и поддържането на добра форма в космоса? Вече можете

Ходът на НАСА е част от новата световна тенденция в научната общност за по-широко разпространение на познанието. Снимка: НАСА - Освободете си уикенда: НАСА качва всичките си проучвания онлайн

Ходът на НАСА е част от новата световна тенденция в научната общност за по-широко разпространение на познанието. Снимка: НАСА

Искате да научите повече за 120-метровите вълни цунами на Марс? Вече не е проблем – НАСА обяви, че ще направи всичките си изследвания публични и ще ги качи онлайн с безплатен достъп. Космическата агенция е подготвила нов публичен уеб портал, наречен Pubspace, където всеки може да чете за финансирани от НАСА изследвания по най-различни въпроси – от шансовете за живот на една от луните на Сатурн, до ефекта на живота в космическа станция върху космените фоликули на астронавтите.

През 2013 г. научно-техническата служба към Белия дом нареди на НАСА и други агенции да улеснят достъпа до своите изследвания, които в миналото често бяха достъпни (ако въобще се намираха онлайн) само срещу заплащане. Сега политиката на НАСА е резултатите от всяко изследване, финансирано от тях, да бъде качено в Pubspace не по-късно от година след публикуването им, отбелязва „Индипендънт“.

Ще има и някои изключения, когато темите са свързани с националната сигурност. Незвисимо от това в момента на сайта се намират 850 доклада, а скоро ще станат много повече.

„Улесняването на публичния достъп до изследователските ни данни ще увеличи силно влиянието на нашите изследвания – коментира научният ръководител на НАСА Елън Стофан в специално изявление. – Като учени и инженери ние градим върху основи, поставени от други.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ходът на НАСА е част от новата световна тенденция в научната общност за по-широко разпространение на познанието. През май страните членки на ЕС приеха инициатива да осигурят свободен достъп до цялата европейска научна документация до 2020 г.

Междувременно можете да прочетете какво знаят учените от НАСА за подържането на добра физическа форма в Космоса, възрастта на лунните морета и още много. Освободете си уикенда!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах