Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обратната живопис на Алекса Мийд (видео)

Художничката, унищожител на третото измерение, вече има изложби в Ню Йорк, Париж, Цюрих и Лондон

Алекса Мийд - автопортрет в процес на изработване. - Обратната живопис на Алекса Мийд (видео)

Алекса Мийд - автопортрет в процес на изработване.

Изкуството на Алекса Мийд може да се определи като стрийтарт – защото обикновено тя рисува на улицата. Или пък като бодиарт – доколкото рисува върху човешки тела и лица. То е и двете, но и нещо повече, в което се крие нейната уникалност.

В известен смисъл Алекса е традиционен художник, който прави точно това, към което се стреми всеки артист – търси собствен, оригинален начин да изрази себе си. Но когато рисува портрети и фигури върху лица и човешки тела, тя не просто използва необичайни платна, а прави точно обратното на традиционните живописци.

Младата художничка от Лос Анджелис използва класическата арт концепция, според която двуизмерното платно на картината трябва да създава илюзия за триизмерна реалност – и я обръща с главата надолу – като преобразува живите си, триизмерни модели, в плоски 2D картини.

Ако другите художници се опитват с картините си да пресъздадат реалността, нейната цел е чрез реалността да пресъздаде изкуството. Ако другите се опитват да нарисуват лице върху платното, тя рисува платно върху лицето.

Отначало исках да видя какво ще стане, ако добавя малко тъмна боя в сенките. Скоро това се разви в рисуване с всички цветове, които съществуват в едно 3D пространство върху самите тях. Тогава осъзнах, че по този начин съм в състояние да унищожа третото измерение, да превърна цяла реална сцена с човешки фигури в нея, в 2D картина“, обяснява как е открила стила си Алекса Мийд.

Резултатът е движещи се, говорещи оптически илюзии, 3D картини, които стряскат окото и объркват начина, по който то се ориентира в пространството.

Нейните произведения са били показвани  в Националната портретна галерия „Смитсониън“ във Вашингтон, галериите „Поустмастърс“ в Ню Йорк, „Иво Кам“ в Цюрих, „Саачи“ в Лондон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах