Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съпротивата „Спри Простака“ в Русия

Върховният съд отхвърли искането за ликвидация на движението, което се бори срещу нарушителите на правилата за движение

Активисти от движението лепят отличителни стикери на автомобилите, паркирали неправилно. - Съпротивата „Спри Простака“ в Русия

Активисти от движението лепят отличителни стикери на автомобилите, паркирали неправилно.

Върховният съд на Русия отмени решението за ликвидация на общественото движение „Стоп Хам“, съобщава агенция „Интерфакс“. „Стоп Хам“ („Спри Простака“) се бори с нарушители на правилата за движение и паркиране чрез стикери и разпространение на видеоклипове от нарушенията.

Министерство на правосъдието в Русия поиска миналата година да ликвидира движението. На 12 октомври 2015-а Московският градски съд постанови ликвидацията му заради „нееднократните и груби нарушения на законодателството в сферата на некомерсиалните организации, които носят систематичен характер“. В решението на съда бе отбелязано, че от „Стоп Хам“ не са представили информация за своята дейност за 2013 г., а също и отчети „за обема на получените от международни и чуждестранни организации, чуждестранни граждани и лица без гражданство, парични средства и друго имущество и целите за тяхното разходване и използване“.

Пред Върховния съд представител движението заяви, че решението на първоинстанционния съд е било произнесено при нарушение на закона.

„Да, действително не сме предавали отчети, но и никакви предупреждения не сме получавали. Освен това ние не сме участвали в делото на първа инстанция, тъй като не бяхме уведомени“, заявиха от „Стоп Хам“. По думите им, приетите санкции не са прекомерни и са в готовност да поправят всичките си нарушения.

Виждали сте и в България как по време на трафик хитреци решават да минат с автомобила си по троторара - в такива случаи хора от „Стоп Хам“ се разполагат задълго на тротоара.

Виждали сте и в България как по време на трафик хитреци решават да минат с автомобила си по троторара – в такива случаи хора от „Стоп Хам“ се разполагат задълго на тротоара.

Движението „Стоп Хам“ е създадено през 2010 г. Активистите се борят с нарушители на движението по пътищата – например лепят върху предните стъкла на неправилно паркиралите автомобили гигантски стикери с надпис:

„Плюя на всички вас, ще паркирам където си искам.“

Срамният стикер е трудно да бъде свален.

Срамният стикер е трудно да бъде свален.

Активистите на „Стоп Хам“ стават все повече.

Активистите на „Стоп Хам“ стават все повече.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах