Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спънат от държавата, Народният театър готов за скок

Новият директор Мариус Донкин в опит да превърне живота на първата ни сцена в прекрасен

Водосвет в Народния театър бе извършен в събота на Голяма сцена - за да върви по вода на директора Мариус Донкин и първата ни трупа през новия сезон. Снимки: Народен театър - Спънат от държавата, Народният театър готов за скок

Водосвет в Народния театър бе извършен в събота на Голяма сцена - за да върви по вода на директора Мариус Донкин и първата ни трупа през новия сезон. Снимки: Народен театър

Да върне реномето „национален“ на Народния театър, е основната задача на новия директор на първата ни сцена Мариус Донкин. Актьорът, встъпил в длъжност на 1 септември, се представи пред медиите в новата си функция и очерта някои от първите си стъпки на този ветровит пост. В краткосрочен план смята да ревизира и балансира състава, а в дългосрочен – да се пребори трупата да разполага с отделен бюджет, както подобава на Народен театър.

Донкин сподели желанието си театралната машина, която е повел, да заработи „прекрасно, стройно и продуктивно“ – както преди 7-8 години, тоест както по времето, когато е била управлявана от проф. Васил Стефанов. Новият директор припомни, че тогава актьорският състав бил от около 50 човека, а общо съставът на театъра бил 230 души. А в момента там работят 285 души, от които щатните актьори са 55, а на хонорар са около 100 човека.

„Тази статистика говори, че тук има проблеми – и човешки, и творчески, и икономически, с които аз съм длъжен да се съобразявам. Необходимо е това да се балансира – като ревизия на качеството на гостуващите актьори, дисциплината и компактност на администрацията“, коментира Донкин.

Заради голямата бройка външи артисти е изключително трудно програмирането на афиша – за пример Донкин даде първата премиера на театъра – „Богът на касапите“ от Ясмина Реза, която трябва да бъде отложена за ноември заради ангажимент на двама от актьорите. Не спомена имена, но вероятно става дума за Юлиан Вергов и Владимир Карамазов, които са на турне с частната си продуцентска компания „Трите мечки“. Мариус Донкин твърди, че не се сърди на никого – защото намира стремежа на всеки актьор да играе колкото се може повече за естествен. Но за него е важно Народният театър да бъде с приоритет. Занапред смята някои роли да се репетират от дубльори на титулярите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Директорът на Народния театър не скри желанието си да ревизира актьорския състав и вероятно ще направи съкращения с цел да балансира трупата. Нови актьори ще могат да влизат в Народния, ако имат поне 2 участия преди това другаде. Режисьорите също няма да могат да правят дебюта си под този покрив.

На Донкин много му се иска да вдигне заплащането на всички в театъра, по думите му в момента средната заплата там е 800 – 820 лв., с която не може да се издържа семейство – затова и актьорите търсят работа извън трупата.

Той не възнамерява да пенсионира колегите си, навършили възрастта по закон – ще им предложи да минат на половин щат:

„Защото когато едно племе е в криза и водата я няма, питат старейшината. Тези хора са историята на Народния театър, те са неговият стожер и аз ще демонстрирам към тях своето уважение.“

Водосветът в Народния театър и иконата на Богородица, притежание на първата трупа

Водосветът в Народния театър и иконата на Богородица, притежание на първата трупа

Новият директор ще има трима заместници, от които наличен е само един: Емил Марков, по техническите въпроси. За съжаление Милица Трайкова, зам.-директор по финансовите въпроси, напуска, затова ще търси нов специалист за поста й. А третият заместник – по художествено-творческата част – все още не е открит. Театърът ще има още Режисьорска колегия, както и Обществен съвет – в него са поканени проф. Васил Стефанов, Николай Йорданов, акад. Дамян Дамянов, д-р Николай Михайлов, Захари Захариев.

Сред режисьорите, на които е предложил да поставят, са Галин Стоев, Иван Пантелеев (вероятно А. П. Чехов), Диана Добрева („Майстора и Маргарита“ от Михаил Булагаков) и Веселка Кунчева („Последното изкушение на Христос“ от Никос Казандзакис). Заглавията, които ще влязат в програмата, тепърва ще бъдат уточнени с главния режисьор на театъра Александър Морфов, който в момента репетира в Румъния.

Донкин не скри респекта си от щедростта на румънската държава към своите трупи – в съседната ни държава има 103 театъра, 47 от които са общински. Там частните състави могат да кандидатстват за субсидия от Национален фонд „Култура“. А бюджетът на Националният им театър е по-голям от този на фонда! На Мариус Донкин му се ще и тук да стане така. Но в последните 3 години нашият Народен театър разполага годишно с около 3,4 млн. лв., което е повече от недостатъчно с трупа с абмиции.

Мариус Донкин планира да създаде фестивал на балканските национални театри у нас.

Мариус Донкин планира да създаде фестивал на балканските национални театри у нас.

Възхищението на Донкин към румънския театър може би след време ще бъде материализирано в нещо конкретно – директорът на Народния планира след около 3 години да създаде у нас фестивал на балканските национални театри.

А дали намеренията на Мариус Донкин ще останат просто мечти, споделени на една пресконференция? Възможно е, а и самият директор сподели, че с министъра на финансите не е в неформални отношения:

„Горанов не ми е приятел, не ще и да бъде.“

А защо е решил да кандидатства за директорския пост? Защото е убеден, че Народният театър трябва да бъде ръководен от човек от този театър. Не приема твърдението, че позицията трябва да бъде заета от мениджър или икономист, каквато практика има в някои страни. Ако някъде работят добре на този принцип, Донкин смята, че той е неприложим за нашите традиции и култура.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Театър на перона

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах