Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Недко Солаков със 147-километрова изложба в Пловдив

Художникът работил, докато си почива сред природата

Част от инсталацията „Природа“, изпълнена с молив,  темпера и малко пръст. - Недко Солаков със 147-километрова изложба в Пловдив

Част от инсталацията „Природа“, изпълнена с молив, темпера и малко пръст.

Нова самостоятелна изложба представя Недко Солаков в пловдивската галерия „Сариев“. Откриването е на 23 септември в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2016, в присъствието на самия автор.

Солаков е най-известният съвременен български художник по света (ако не броим Кристо). Почти всяко негово произведение е концептуален разказ, създаден с рисунки, текстове, предмети, инсталации – в които чувството му хумор обикновено играе сериозна роля. Новата изложба се нарича „Природа“ и се ражда в любимата му част от България –  горите около с. Борики, Габровско, където артистът обича да се разхожда, обикновено със спрей против мечки. Но този път е бил въоръжен с нещо по-силно – моливи и скицник.

Експозицията представлява инсталация с една мащабна фотография (заснета от Димитър Солаков) и 12 рисунки от натура на автора й. Недко Солаков ги рисува в 12 последователни дни, по време на обичайните си разходки из гората, като през това време изминава пеш 147 км и 450 м.

n_solakov

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Като истински естествоизпитател от епохата на големите географски открития, художникът скицира и описва на място видяното. В някои от рисунките вкарва земен колорит направо с помощта на пръстта от мястото. В други се представя като класически пейзажист или пък ни припомня похватите на импресионистите с природни обощения и горски настроения.

Местата на създаването на отделните рисунки са означени с номерца върху панорамния фототапет. Има, разбира се, и още интересни подробности, които можете да откриете сами, ако посетите изложбата. Тя ще остане в пловдивската галерия „Сариев“ до 28 октомври.

n_solakov2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах