Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Русия иска Чехия да й предаде художник акционист

Повдигнати са му три обвинения след Марша на несъгласните от 2011 г.

Олег Воротников е задържан от 15 ноември 2010-а до 22 февруари 2011 г. в следствения изолатор в Санкт Петербург по обвинение в хулиганство, по мнение на следствието: „протестни действия срещу властите с дързък и циничен характер“. - Русия иска Чехия да й предаде художник акционист

Олег Воротников е задържан от 15 ноември 2010-а до 22 февруари 2011 г. в следствения изолатор в Санкт Петербург по обвинение в хулиганство, по мнение на следствието: „протестни действия срещу властите с дързък и циничен характер“.

Руските власти смятат да поискат от чешките си колеги да им предадат лидера на арт групата „Война“ Олег Воротников. За това в сряда, 21 септември, е съобщил пред РИА Новости източник от силовите структури. Правоохранителните органи очакват Чехия официално да обяви, че акционистът се намира в местната полиция. 

По думите на източника, чехите обикновено не възпрепятстват предаването на издирвани в Русия лица.

„След като делото там бъде приключено, ще получим разрешение за предаването му и ще бъде екстрадиран, или ще получим отказ и уведомление, че задържаният е депортиран в друга страна. Тогава издирването му ще продължи“, съобщава източникът на агенцията.

По-рано в сряда пражкият градски съд реши да остави Воротников на свобода, като взе от него писмено обещание да не напуска страната.

Чешката полиция задържа лидера на „Война“ на 20 септември при проверка на документи. Воротников е обявен за международно издирване от 2013 г. В Русия срещу акциониста е възбудено дело по 3 члена: хулиганство, оскърбление на представител на властите и употреба на насилие към представител на властите. Тези обвинения му бяха предявени след участие в Марша на несъгласните на 31 март 2011 г. в Русия. По данни на следствието тогава Воротников съборил шапката на един полицай и ударил друг. В последните години акционистът живее със семейството си в Швейцария.

През август 2014 г. Воротников е бил задържан от венецианската полиция и е получил забрана да напуска Италия. По това време в Русия се е решавал въпросът за неговата екстрадиция.

Олег Воротников е основател на руската ляво-радикална акционистка група „Война“, действаща в областта на концептуалното протестно улично изкуство. Сред най-известните й членове бе Надежда Толоконникова, по-късно част от пънк група „Пуси Райот“. Сред най-нашумелите им акции е проведената в нощта на 14 юни 2010 г. акция в Санкт Петербург, на рождения ден на Че Гевара. Активисти на групата рисуват гигантски фалос на Литейния мост и при вдигането му през нощта органът се изправя срещу сградата на Федералната служба за сигурност в града. Рисунката с размери 65/27 м е била направена от 9 души за 23 секунди.

Орган срещу централата на органите на реда.

Орган срещу централата на органите на ФСБ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах