Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Колонизация на Марс, докато сме живи?

Илон Мъск смята, че заселването на Червената планата планета може да започне през 2022 г.

Кадър от видеото, представящо Интерпланетарната транспортна система, която трябва да достави хора на Марс.  - Колонизация на Марс, докато сме живи?

Кадър от видеото, представящо Интерпланетарната транспортна система, която трябва да достави хора на Марс.

Основателят на SpaceX Илон Мъск очерта нова, още по-амбициозна визия за своята програма за пилотирани мисии до Марс. Той вече е на мнение, че те биха могли да стартират още през 2022-ра – три години по-рано от предишните му изчисления, съобщава „Гардиън“. Въпреки това, отговорът на големият въпрос – как ще бъде финансирано едно толкова екстравагантно скъпо начинание, все още тъне в космически мрак.

Това, което наистина де опитвам да постигна, е да покажа, че пътуванията до Марс са възможни – и то съвсем скоро, в наши дни“, е заявил Мъск в словото си на Международния конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико, във вторник.

Според него пред човечеството днес има два възможни пътя:

Ако тръгнем по единия, това значи, че оставаме на Земята завинаги и рано или късно следва неизбежното масово измиране. Алтернативата е да се превърнем в космическа цивилизация и мултипланетарен вид“.

На конгреса американският бизнесмен представи проект за междупланетна транспортна система ITS (Interplanetary Transport System), предназначена за колонизацията на Червената планета. Предполага се, че Марс ще бъде заселен с напълно автономно население. Благодарение на ITS в извънземната колонията след 50 години ще са се преселили 1 милион души.

Тераформирането на Марс, тоест създаването на максимално близък до земния климат, според Мъск, може да отнеме няколкостотин години. Това е работа на по-далечното бъдеще. Бизнесменът приема, че в миналото Червената планета е имала по-плътна атмосфера и там са текли реки. Мъск е съгласен с учените, които смятат, че е възможно да върнат планетата в предишното ѝ състояние. Тогава тя ще е пригодна за земеделие без парници.

Идеята е да се осъществи заселване с помощта на многостепенна транспортна система, включително и бустер (първата степен) за многократна употреба – като този на ракетата Фалкон 9, която SpaceX вече успешно тества – но много по-голям. Според Мъск междупланетният модул за 100 пътници заедно с първата степен биха имали размерите на два самолета Боинг 747.

Иноваторът смята, че днес пътуването до Марс би струвало около 10 милиарда долара на човек – въпреки че не е ясно дали има предвид вече съществуващите ракетни техники или говори за първоначалния полет на предложената от него система. Но допълва, че с времето цената ще пада. Многократното изполване на космическите кораби, презареждането в орбита и производството на ракетно гориво  на Марс биха намалили разходите в пъти.

Но бизнесменът прави малко усилия за решаване на деликатния проблем с първоначалните разходи за изграждане на системата. Пари биха могли да дойдат от изпращане на товари и астронавти до Международната космическа станция и изпращането в орбита на сателити – което вече е част от бизнес модела на SpaceX, но не е достатъчно. Мъск смята да получи финансиране от частни партньори и ентусиасти. Държавата, съдейки по всичко, няма намерение да помага финансово. НАСА – също, независимо от сътрудничеството със SpaceX по отношение на Международната космическа станция, се отнася към марсианския проект много предпазливо.

Първият кораб, който ще тръгне към Марс, обави Мъск, ще бъде наречен „Златното сърце“, като знак на почит към кораба, захранван с „безкрайно невероятностна тяга“ от научно-фантастичния роман „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.

В специално изявлении НАСА обяви, че приветства плановете на Мъск:

НАСА аплодира всички, които искат да направят следващия голям скок за човечеството – какъвто е  пътуването до Марс. Ние сме много доволни, че световната общност се стреми да отговори на предизвикателствата за устойчиво човешко присъствие на Марс. Това пътуване ще има нужда от най-добрите и най-ярките умове от правителството и индустрията, но фактът, че Марс е основна тема на дискусия е много окуражаващ “.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах