Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Щастливи преди да умрем, и след това (видео)

Портрет на съвременния човек във филм на фотографа Ян Артюс-Бертран

Кадър от филма „Човек“. На 5 октомври авторът му - фотографът Ян Артюс-Бертран - пристига у нас, за да го представи. - Щастливи преди да умрем, и след това (видео)

Кадър от филма „Човек“. На 5 октомври авторът му - фотографът Ян Артюс-Бертран - пристига у нас, за да го представи.

Щастлива съм преди да умра, след това също, казва южноамериканка, заливаща се в многозначителен смях във филма „Човек“. Негов автор е прочутият фотограф Ян Артюс-Бертран, който пристига след броени дни у нас, за да представи документалната си творба на фестивала „Кинофабрика“ (3 – 21 октомври). Срещата с французина е на 5 октомври в столичното кино „Одеон“, където ще бъде прожектиран и филмът.

„Човек“ представлява колекция от истории и снимки на света, в който живеем. Чрез образите, пълни с любов и щастие, омраза и насилие, творбата ни изправя лице в лице с Другия. От разкази за всекидневието до най-невероятни случки от живота, филмът рисува портрет на съвременния човек.

„Аз съм един човек сред седем милиарда други. За последните 40 години фотографирам нашата планета и нейното човешкото многообразие, но имам чувството, че човечеството не прави никакъв напредък. Ние не винаги успяваме да живеем заедно. Защо е така? Аз не търся отговор в статистиката, а в самия човек“, казва Ян Артюс-Бертран.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ян Артюс-Бертран е фотограф, журналист и природозащитник. На 20 години става директор на природен резерват. На 30 обикаля Кения заедно с жена си в проучване на навиците на семейство лъвове. Започва да прави сам снимките към своите репортажи. Прочут е с кадрите „от птичи поглед“, заснети от балон с горещ въздух. През 1992 г. по повод срещата на високо равнище за състоянието на Земята в Рио де Жанейро, Ян издава книгата с фотографии „Земята отвисоко“. До днес от нея са продадени повече от три милиона копия. Фотоизложбата с кадри от тази поредица е показана в над 100 държави, между които и България.

Снимката от плаката на поредицата „Земята онвисоко“

Снимката от плаката на поредицата „Земята от високо“

Артюс-Бертран е основател на Фондация GoodPlanet, която инвестира в обучението на хора по теми за околната среда и борбата срещу изменението на климата. Фотографът е посланик на добра воля на ООН от 2009 г., като същата година снима пълнометражния си филм „Home“ („Дом“) за състоянието на планетата. Този филм е гледан от 600 милиона зрители по целия свят.

Ян Артюс-Бертран

Ян Артюс-Бертран

Фестивалът „Кинофабрика“ е организиран от Фондация „Фотофабрика” заедно със софтуерната компания Evermore. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах