Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Платно на Дечко Узунов продадено рекордно за 66 000 лв.

Оспорвани наддавания на търг на „Аполон и Меркурий“ вдигнаха цените на българското изкуство

„Рибари“ (100х81 см), емблематичното платно на Дечко Узунов, продадено за 33 хиляди евро.  - Платно на Дечко Узунов продадено рекордно за 66 000 лв.

„Рибари“ (100х81 см), емблематичното платно на Дечко Узунов, продадено за 33 хиляди евро.

Картината на Дечко Узунов „Рибари“ бе продадена за 33 хиляди евро (66 хиляди лева) на търга на аукционна къща „Аполон и Меркурий“ на 10 декември. Наддаването започна от 7 хиляди евро и желаещите да я притежават вдигнаха сумата 27 пъти, докато се стигна до окончателната цена. Толкова оспорвана борба за произведение на изкуството, дори и емблематично ката „Рибари“, рядко се наблюдава у нас. Но колкото и далеч да е тази сума от „Ръченица“ на Мърквичка, закупена за 75 хиляди евро на търг през 2008-а, цената е много висока за произведение на български художник. И рекорд за творба на Дечко Узунов. 

„Не си спомням през последните 5-6 години у нас да е имало картина, продадена на търг за подобна цена“, коментира Димитър Фицов, един от собствениците на „Аполон и Меркурий“.  

Участниците в търга този път не проявиха интерес към най-скъпите предложения – платна на Вешин и Мърквичка. Но водещият на акуциона Игор Марковски беше категоричен, че Вешин и Мърквичка ще стават все по-скъпи.

Сред забавните моменти беше наддаването за опакована картина на Бойко Колев, наречена „Скандален портрет“. Авторът, който присъстваше, даде дума, че портретът наистина е скандален. Цената започна от 100 евро и стигна до петстотин. Толкова плати млада дама, която се съгласи да разопакова картината  пред публиката, за да видят всички, какво й е скандалното. Първо върху платното се показа нарисувано с флумастер човече – това беше само лист хартия, закрепен със скоч за рамката. Самата картина беше под него – хиперреалистичен портрет (по снимка) на Игор Марковски, нарисуван в момент, в който това, което върши седнал, щеше наистина да е скандално, ако не го вършеше като едногодишно дете.

Разопакованият „Скандален портрет“ на Бойко Колев

Разопакованият „Скандален портрет“ на Бойко Колев в ръцете на новата си собственичка

Доста оспорвани наддавания имаше и за някои от другите автори. С хиляда евро – от 4500 на 5500 нарастна цената на малкото платно (22х22 см) с две женски лица, озаглавено „Водорасли“, на починалия на 32 години през 1917-на Гошка Дацов. Негови картини се появяват много рядко на търгове.

Голяма битка се разрази и за творбата „Бежанци“ (авторска техника, 21х29 см) на Иван Милев – също починал млад, преди да навърши 30 години. Няколко кандидат-купувачи вдигаха цената 12 пъти, докато от 4500 евро тя стигна до 14 хил. евро.

По подобен начин премина и наддаването за „Портрет на Мария Стоилова“ (66х77 см) на Иван Бояджиев. За великолепното платно участва по телефона и българин от Япония. Цената тръгна от 10 хил. евро, за да стигне до 18 хил. евро.

„Мома с червена носия“ (39х30) на Данаил Дечев тръгна от 4 хил. и стигна до 5500 евро, а цената на „Цветя“ (акв./пастел/х., 47х35) на Георги Попов-Джон се качи от 400 до 1500 евро.

Прие наддаването цената на „Снежен пейзаж“ €на Никола Танев се покачи от €6000 на €9900

При наддаването цената на „Снежен пейзаж“ €на Никола Танев се покачи от € 6000 на € 9900

Сред произведенията с много оспорвано наддаване бяха още „Венеция“ на Елиезер Алшех (от 3 900 до 5 400 евро), „Акт“ на Борис Иванов (от 350 до 1100 евро) и „Снежен пейзаж“ на Никола Танев от 1919 г. (от 6 000 до 9 900 евро).

Освен забележимото покачване на цените, аукционната къща за първи път включи в продажбите си и произведения на художествената фотография – фотоси на четирима автори, като най-висока цена достигна известният кадър, озаглавен „Емпатия“ на Станимира Ройдева.

Един от фотосите в търга -  „Емпатия“ на Станимира Ройдева, бе купен за 260 евро

Един от фотосите в търга – „Емпатия“ на Станимира Ройдева, бе купен за 260 евро.

Двете карикатури – на Христо Комарницки и на Чавдар Николов – също вдигнаха първоначалните си цени от по 113 евро (в чест на 113-ото място на България в световния „Индекс на свободата на пресата за 2016 г.). „Две пържоли“ на Комараницки се продаде за 180 евро, а „Златната топка“ на Николов – за 200 евро.

Пластиката на Вежди Рашидов „Рицар на печалния образ“ смени собственика се без наддаване на първоначално предложената цена от 1900 евро.

„Рицар на печалния образ“ на Вежди Рашидов, се продаде без наддаване

Рицар на печалния образ“ на Вежди Рашидов, се продаде без наддаване

От предложените 102 произведения бяха откупени 40 на обща сума 116, 455 евро (227, 766 лв.).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg