Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киномания 2016: Това е само краят на света

Фестивалът в НДК показва филма, спечелил голямата награда в Кан

В „Това е само краят на света“ Луи е болен писател, който след дълго отъствие се връща при близките си, за да им каже, че умира.  - Киномания 2016: Това е само краят на света

В „Това е само краят на света“ Луи е болен писател, който след дълго отъствие се връща при близките си, за да им каже, че умира.

„Това е само краят на света“ – филмът, грабнал Голямата награда на тазгодишното издание на фестивала в Кан – ще бъде показан на „Киномания“. Творбата е част от десетте заглавия, селектирани в партньорство с Френския културен институт. Фестивалът започва на 17 ноември в НДК и ще продължи до 1 декември. Третото десетилетие на „Киномания“ ще бъде отбелязано тази година с някои от най-интересните филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

В „Това е само краят…“ Луи е болен писател, който след дълго отъствие се връща при близките си, за да им каже, че умира. Канадският режисьор, сценарист и монтажист Ксавие Долан адаптира за кино пиеса на Жан-Люк Лагарс, признат за един от най-значимите модерни френски драматурзи. Сниман почти изцяло в близки планове, филмът разкривайки потиснати чувства, но и дълбоката любов помежду им. Персонажите са поверени на Гаспар Юлиел, Натали Бай, Марион Котийар, Венсан Касел и Леа Сейду.

„Сезан и Емил Зола“ на Даниел Томпсън описва сложната, противоречива и силна връзка между Пол Сезан и Емил Зола като младежи – по времето, когато Емил Зола става известен художник, а Пол Сезан все още е непознат за широката публика. В ролите са Гийом Гайен, Гийом Кане и Сабин Азема.

„Сезан и Емил Зола“

„Сезан и Емил Зола“

„Господин Шоколад“ на режисьора Рошди Зем е посветен на клоуна, носещ прозвището от заглавието. Това е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX в. Впечатляващ филм, изпълнен със забавни клоунади и зашеметяващи декори. С участието на Омар Си и Джеймс Тиере.

„Господин Шоколад“

„Господин Шоколад“

„Танцьорката“ разказва за една от законодателките на модерния балет – Лои Фулър, която завладява Париж, а след това и света. В образа й зрителите ще видят френската певица Соко, партнират й актьорите Гаспар Юлиел и Лили-Роуз Деп, дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп, която влиза в образа ученичката на Фулър и бъдеща нейна съперница – Айсидора Дънкан. Режисьор е Стефани ди Джусто.

„Танцьорката“

„Танцьорката“

„Одисеята на Жак-Ив Кусто“ описва режисьорът Жером Сал. Една от основните нишки на филма са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но по свой си начин. В ролите са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней.

„Одисеята на Жак-Ив Кусто“

„Одисеята на Жак-Ив Кусто“

„Последният урок“ е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Съобщението за избора й поражда конфликти сред близките й и единствено дъщеря й уважава решението на майка си и успява да сподели пълноценно с нея последните й мигове. Режисьор на филма е Паскал Пузаду, участват Сандрин Бонер, Март Вилялонга и др.

„Последният урок“

„Последният урок“

„Сезоните“ е поетичен епос за природата и деликатната хармония в съжителството на животни и хора. Създаден е от Жак Перен и Жак Клюзо.

„Сезоните“

„Сезоните“

„Сент Амур“ на режисьорите Беноа Делепин и Гюстав Керверн е забавен разказ за баща и син, тръгнали на винен тур, в който освен прекрасни вина, вкусват и от сладостите на любовта. Участват Жерар Депардийо, Беноа Поелворд, Венсан Лакост и Селин Салет се превъплъщават в ролите.

„Тихият залив“ разкрива комедийния талант на Жюлиет Бинош и Валерия Бруни Тедески. Режисьорът Брюно Дюмон рисува многопластов портрет на човешката природа и го насища с ексцентрични персонажи. Филмът е от конкурсната програма на Кан.

„Зимна песен“ на режисьора и сценарист Отар Йоселиани противопоставя обществата в различни епохи, показани с характерния му ироничен поглед. Участват Рюфюс, Амиран Амираначвили, Пиер Етекс, Матиас Юнг, Тони Гатлиф, Матийо Амалрик.

Пълната програма на „Киномания“ все още не е обявена.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg