Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Стандарт“ не плаща заплати от месеци

Представете си да затънете в заеми, не защото не работите, а защото някой е решил, че няма да ви плаща, пише журналистът Иван Филчев

„[В „Стандарт“] раздават пари в брой на клетниците, които са останали там, но за „предателите“ няма. Разчитат, че никой няма да говори за това. Убедени са, че служителите им са смотани и не им стиска да надигнат глави“, пише Иван Филчев. - „Стандарт“ не плаща заплати от месеци

„[В „Стандарт“] раздават пари в брой на клетниците, които са останали там, но за „предателите“ няма. Разчитат, че никой няма да говори за това. Убедени са, че служителите им са смотани и не им стиска да надигнат глави“, пише Иван Филчев.

Иван Филчев – доскоро журналист в „Стандарт“ – коментира във Фейсбук проблема с неизплащаните от доста време заплати във вестника. Колегата повдига въпроси, по които в гилдията се мълчи, а те се отнасят и за други медии. Публикуваме статуса му, защото смятаме, че тези проблеми никога няма да бъдат решени, ако не се говори за тях публично.

Преди два месеца напуснах „Стандарт“, защото не ми плащаше заплатата, за която се бяхме договорили. Уви, това в България не се случва само в мините и шивашките цехове. „Най-българският вестник“, както го нарича главната му редакторка, който организира нон стоп безсмислени кампании с единствена цел да дере пари, не плаща на служителите си не от вчера.

По ирония на съдбата това се случва в държава, в която в Кодекса на труда няма и запетайка в полза на работодателя. Случва се с журналисти, чието призвание по принцип е да търсят истината и да се борят за справедливост.

Не пиша това, защото ми е скучно или пък защото искам да си спомням за бившия си работодател, а тъй като цивилизованите средства да си получа неизплатените заплати вече са на привършване.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Днес, 25 октомври 2016 г., „най-българският вестник“ продължава да ми дължи заплати за май, юни, юли и август. Лъжат, мажат и носят от 100 кладенеца вода, за да ми обясняват, че имат финансови затруднения и не могат да се издължат. В същото време обаче не слизат от служебните автомобили, ядат по кръчмите около Военна академия, а пък на качеството на живот на някои могат и западняци да завидят.

На никого не пожелавам тази ситуация. Представете си да затънете в заеми, не защото не работите, а защото някой е решил, че няма да ви плаща. После си търсите парите. В повечето случаи ви отговарят през смях, че няма такива и ще има в петък. В петък ви се смее банкоматът.

Междувременно те раздават пари в брой на клетниците, които са останали там, но за „предателите“ няма. Разчитат, че никой няма да говори за това. Убедени са, че служителите им са смотани и не им стиска да надигнат глави. Превърнали са група хора в съвременни роби, за което вина имат и те, но това е друга тема.

Възпитанието, търпението и цивилизованите методи в този случай не помагат. Затова се обръщам към вас с молба за помощ и съвет. Какво трябва да направя, за да получа онова, което съм си изработил? Трябва ли да отида с туба бензин пред редакцията на в-к „Стандарт“ и да спретна едно огнено шоу, за да може циркът да е пълен? Трябва ли да удуша някоя от секретарките на Славка Бозукова, чиито лъжи и простотии понасям стоически? Трябва ли да изкарам всички кирливи ризи по жълтите вестници, за което и хонорар ще получа?

Споделете този пост! За безобразията на тези хора трябва да се знае. И всеки път, когато мернете „Стандарт“ по сергиите или в интернет, си спомнете какво съм написал.

За съжаление, всичко това се случва през 2016 г. в страна, член на Европейския съюз, в един голям национален ежедневник. Ако на лъжата краката наистина бяха къси, не ми се мисли по какво трябваше да ходите, госпожо Бозукова!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах