Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Колизеят устоя на земетресението, руини в средновековни градчета

Пострадали са църкви и исторически центрове в Аматриче и Акумоли

В края на август тежко земетресение остави Аматриче в руини. Сега ужасът се повтори. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Колизеят устоя на земетресението, руини в средновековни градчета

В края на август тежко земетресение остави Аматриче в руини. Сега ужасът се повтори. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със средновековните си къщи, надживели столетия и земетръси, с величествените църкви, крепостните стени, манастирите и преди всичко с особения си градоустройствен план Аматриче е пример за италианска хубост и може да бъде изучаван като произведение на изкуството. В последните дни работна група на Факултета по архитектура от Пизанския университет е трябвало да представи за одобрение на кмета на Аматриче план за укрепване на старинните сгради, разказва „Хъфингтън поуст“. Близкото градче Акумоли, възникнало в началото на отминалото хилядолетие, владение на Медичите и също гордеещо се със своите църкви, дворци и отбранителни зидове, е влизало в плана за поддръжка. И двете места пострадаха както при предишните земетресения през август, така и при това от 26 октомври. Щетите върху културните ценности не са просто финансови – увредена е самата материална памет на градове.

Наследството на италианската култура, ценно със своята сложност, понесе големи щети при тазгодишните трусове. Пострада красивата базилика „Сан Франческо” и църквата „Сант’ Агостино” в Аматриче. Непоправимо е разрушена църковната порта, носеща следи от историческата съдба на града. Подобна съдба имат и паметници в Акумоли.

В Аркуата дел Тронто има пукнатини по крепостните стени и входната арка от седми век. В Норча пострада базиликата. Щетите не подминаха дори Урбино, където прелестната катедрала е претърпяла разместване и напукване на стените. Спешни мерки за укрепване се налагат в очарователното градче Скеджино.

В Рим, където трусовете предизвикаха страх, първата проверка за устойчивостта на стените вече е била проведена в Колизея. За щастие, той е устоял напълно. Но макар и иконата на италианските паметници да е пощадена, щетите върху голям брой по-малки исторически и културни ценности в Лацио, Марке, Умбрия и дори в Абруцо са сериозни. Кризисните щабове по места вече правят оценка на разрушенията, организират събирането на помощи, разчистването и описването на рухналите църкви и манастири, за да попречат на вандализирането и мародерството.

Опитът на Акуила от 2009 г. има фундаментално значение: администрацията е събрала огромно количество информация за най-ефективните действия от тогавашните трусове. Данните се оценяват и се пристъпва първо към укрепване на застрашените от срутване високи кули и камбанарии. Вече са образувани екипи, действащи на място. Този път ще има възможност за максимално качествена реставрация, защото вече е ясно как най-добре се възстановяват пострадали старинни зидове и няма да има нужда от извънредни комисии. Стенописите в разрушените църкви обаче представляват отделен проблем, за който експертите мислят и поради задаващите се есенни дъждове.

Всички министерски, регионални и общински чиновници, архитектите и инженерите, реставратори и археолози са прекратили отпуските си. Вече е осигурен достъп до най-пострадалите места и разчистването е започнало. Спасените от разрушените сгради ценни предмети временно ще бъдат складирани в армейски казарми.

Градове като Аматриче, възникнали през Средновековието и притежаващи особен градоустройствен план, нямащ нищо общо с античните концепции за симетрия, представляват най-голямото предизвикателство за екипите, които тепърва се заемат с реставрацията на пострадалите старинни сгради, немалко от които са обитаеми къщи…

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах