VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да не се сърдим на Хелоуин, че не си тачим будителите

Снимка: Личен архив - Да не се сърдим на Хелоуин, че не си тачим будителите

Снимка: Личен архив

Не мога да се сетя за друг народ, който има нужда да бъде буден…

При цялата ми благодарност, признателност, уважение и любов към стотиците истински будители, които строят съвременна България в края на XIX и началото на XX век, сред които и редица мои предци… Но голям сън ще да ни е налегнал, голяма всенародна детинщина и очевидно голям дефицит на национално съзнание-идентичност, ако след 150 години от съвременното съществуване на България още стои въпрос като този: кой, какво и защо празнува в днешния ден.

Аз лично много се радвам, когато малки маскирани диванета ни звънят на вратата и винаги сме подготвени с лакомства. За нашите деца, когато бяха малки, Хелоуин беше знаменито преживяване! Да не се сърдим на американците, ако не сме опазили собствените си традиции – ние имаме съвсем подобен празник – Заговезни – а да го възстановим. Така децата ще имат поне два повода за карнавал!

Ден на Будителите или Вси Светии, или Хелоуин, или просто почивен ден – казвам на всички „честито“ и моля никой да не ми казва какво и защо да празнувам аз!


Бел. ред. – коментарът е от стената на Александрина Пендачанска във Фейсбук, публикуваме го с нейно разрешение.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90