Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Путин откри Владимир

17-метров паметник на княза, покръстил Киевска Рус, бе представен в центъра на Москва

Монументът на Владимир Велики, владетелят на Киевска Рус от Х век, приел християнството за народа си, причини противоречия не само с размера си, но и в политически план – и Русия, и Украйна приемат княза за основател на държавата си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин откри Владимир

Монументът на Владимир Велики, владетелят на Киевска Рус от Х век, приел християнството за народа си, причини противоречия не само с размера си, но и в политически план – и Русия, и Украйна приемат княза за основател на държавата си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вече има един Владимир вътре в Кремъл и един отвън. В петък Владимир Путин  откри 17-метрова статуя на княз Владимир Велики с призив руснаците да се обединят, за да се изправят срещу външните заплахи – както съименникът му е направил хилядолетие по-рано, предава „Гардиън“.

Монументът на Владимир Велики, владетелят на Киевска Рус от Х век, покръстил народа си, причини противоречия не само с размера си, но и в политически план – и Русия, и Украйна приемат княза за основател на държавата си. Смята се, че Владимир е имал няколко съпруги и стотици наложници, но владетелят е най-известен с приемането на православното християнство през 988 г.

„Той положи моралните основи, на които лежат и животите ни днес – каза Путин на церемонията по откриването. – Той е източникът на силния морал, солидарност и единство, помогнали на предшествениците ни да преодолеят трудностите и да побеждават в името на отечеството, правейки го по-могъщо и по-велико с всяко следващо поколение. Днес е наш дълг да се изправим заедно срещу съвременните предизвикателства и заплахи, като използваме своето духовно наследство, безценни традиции и единство, за да се движим напред и да продължаваме своята хилядолетна история.“

Руският президент Владимир Путин с премиера Дмитрий Медведев

Руският президент Владимир Путин с премиера Дмитрий Медведев

Първоначално статуята на княз Владимир трябваше да бъде поставена върху платформа на Воробьовските хълмове, гледаща отвисоко към Москва. После се появиха намеренията монументът да бъде издигнат на площад „Лубянка“ срещу щаба на Федералната служба за сигурност, където някога се е извисявала статуята на страховития Феликс Дзержински.

Сега по време на речите на церемонията нито Путин, нито патриархът на Руската православна църква използваха названието „Киев“, въпреки че духовният глава намекна, че наследниците на Владимир живеят в много страни и „е лошо когато децата забравят, че имат един и същи баща“.

Руската държавна телевизия пък описа статуята в Москва като „първия монумент на Владимир Велики“, пренебрегвайки факта, че такъв вече има в украинската столица.

Вижте още: ПРЕОБЪРНАТАТА ВСЕЛЕНА НА РУСИЯ

Статуята на княз Владимир Велики на фона на Кремъския дворец

Статуята на княз Владимир Велики на фона на Кремълския дворец

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg