Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорден наплив за реликвите на Дейвид Боуи във „Виктория и Албърт“

Повече от 1,5 милиона души са видели експозицията, посветена на звездата – и броят им ще расте

Снимката за обложката на албума Aladdin Sane, 1973 г. - Рекорден наплив за реликвите на Дейвид Боуи във „Виктория и Албърт“

Снимката за обложката на албума Aladdin Sane, 1973 г.

Ретроспективна изложба на живота и творчеството на Дейвид Боуи стана най-посещаваното събитие в историята на „Виктория и Албърт“. Повече от 1,5 милиона души са видели „Дейвид Боуи е“ на осемте дестинации по целия свят досега, съобщиха от музея.

Около 320 хиляди са били гостите при откриването на експозиция в Лондон през 2013 г. Турнето приключва след десет спирки догодина.

В момента изложбата прекарва последните си седмици в Музея за модерно изкуство в Болоня, а след това, през януари, се отправя към Токио. Закриването на „Дейвид Боуи е“ ще стане през май 2017-а в Барселона.

Костюми на музиканта от изложбата „Дейвид Боуи е“

Костюми на музиканта от изложбата „Дейвид Боуи е“

Сред най-успешните световни турнета на „Виктория и Албърт“ са „Арт деко“ (1,17 млн. посетители), Вивиан Уестууд (844 хиляди) и „Сюрреализъм и дизайн“ (881 хил.).

Изложбата включва повече от 300 предмета, свързани с Боуи. Сред тях са обложки на албуми, видеоклипове, рисунки, текстове на песни, писани на ръка, както и костюми – включително този на Зиги Стардъст, който певецът носи през 1972-а за изпълнението на Starman on Top of the Pops.

https://youtu.be/4MrP83SqT9E

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg