Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Лазарус“ на Боуи – претенциозен боклук или дълбоко вълнуващ?

Критиците се разделиха в оценките си след премиерата на мюзикъла в Лондон

Майкъл Хол в главната роля в мюзикъла „Лазарус“. - „Лазарус“ на Боуи – претенциозен боклук или дълбоко вълнуващ?

Майкъл Хол в главната роля в мюзикъла „Лазарус“.

Мюзикълът на Дейвид Боуи „Лазарус“ направи своята премиера и в Лондон, но бе посрещнат със смесени реакции от критиката – някои рецензенти му поставиха максималния брой от пет звезди, докато други само по една, пише Би Би Си.

Спектакълът – колаборация между покойния музикант и Енда Уолш, е основан на историята от „Човекът, който падна на Земята“. Самият Боуи изигра извънземния гост от едноименния филм от 1976 г.

„Таймс“ описа „Лазарус“ като „претенциозен боклук“ и „глупости на търкалета“. А критикът на „Дейли Телеграф“ Доминик Кавендиш го описа като „разочарование“.

Режисиран от Иво ван Хове, спектакълът съдържа около 20 песни на Боуи – стари и нови – и разказва историята на извънземното Томас Джером Нютън и неговите опити да се завърне към родната си планета, докато го преследват спомени за стара любима.

„Лазарус“ имаше американска премиера в Ню Йорк преди почти година. На нея Дейвид Боуи направи и последната си публична поява преди да почине през януари 2016-а. В Лондон спектакълът се играе в „Кингс Крос Тиътър“.

Разочароващо земен

Кавендиш обръща внимание на заплетения сюжет:

„Трудно е да ангажира ума или сърцето, когато има толкова енигма“.

Но той добавя, че да чуе някои от класиките на Боуи, изпълнени от музиканти на сцената, „предизвиква мъжла от потопени в емоция блянове. За някои това може би ще е достатъчно“.

Ан Тренеман отбелязва в „Таймс“, че „неговата цел е да забуди и мистифицира, сякаш се гледа под водата“ и това е като „безконечнен музикален клип от 90-те“ – нейната самотна звезда е за музикантите и актьорите.

„Лазарус“ се представя малко по-позитивно в очите на Хенри Хичингс от „Ивнинг Стандарт“, който заявява, че „може би най-отдадените фенове на Боуи ще открият слоеве на смисъла, които ще ги побъркат“, но по негово мнение „това не е хипнотизиращо преживяване и най-вече се усеща като разочароващо земно“. Той поставя две звезди на представлението.

В „Гардиън“ Майкъл Билингтън се бори да открие дума за жанра, като се спира на „частично научна фантастика, отчасти рок концерт, отчасти видеоинсталация, отчасти изследване на отчуждението“. Но докато хвали Майкъл Хол в главната роля, той признава, че „Лазарус“ не го е докоснал и че чувства „усещане за отчуждение“ от цялата продукция.

Ник Уелс в „Радио Таймс“ дава максималните пет звезди, като обяснява „няма как да не бъде заинтригувани от удивителните изпълнения и същинския контекст“. Той добавя, че преработените песни, включително класиките Changes и Heroes, „звучат невероятно“:

„Във времена, които изглеждат като сън, чувстваш, че не всяко нещо е разбираемо. Но по някакъв начин, това всъщност няма значение. Крайният ефект е завладяващ, напрегнат и емоционален“.

Дива енергия

Във „Файненшъл Таймс“ Иън Шатълуърт дава на спектакъла четири звезди, отбелязвайки, че „уместен мюзикъл на Боуи никога няма как да бъде обяснен сбито“ и пише:

„Поставето го така: Това не е „Брилянтин“. Измерението на Боуи обяснява по-голямата част от тази главозамайваща вечер“.

„УотсОнСтейдж“ също поставя четири звезди. Сара Кромптън заявява:

„Това е спектакъл, пълен с дива енергия, магични ефекти и поразителна музика. Неговите теми са уместни и дълбоко вълнуващи. Но му липсва каквато и да е сюжетна конструкция; има концепция“.

В друга 4-звездна рецензия Марк Шентън от „Дъ Стейдж“ посочва, че макар да не е знаел през цялото време какво се случва, представлението, „в което човек съзерцава разтърсването на собствения си живот, е вид зловещо предчувствие, разчистване на личната екзистенциална равносметка на Боуи“.

Присъдата на Куентин Летс от „Дейли Мейл“ гласи, че „Лазарус“ е „емоционален в леко чалнат начин, но без тези песни и бранда на Боуи определено би се затруднил да си намери продуцент“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах