Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

7 февруари: Краят на един Съюз, началото на друг

По времето на Михаил Горбачов като генерален секретар на ЦК на КПСС Партията се отказва от монопола си върху властта в Съюза. - 7 февруари: Краят на един Съюз, началото на друг

По времето на Михаил Горбачов като генерален секретар на ЦК на КПСС Партията се отказва от монопола си върху властта в Съюза.

През 1497 г. фанатичният монах Джироламо Савонарола, който временно е успял да омае съгражданите си с проповеди за мъките на Ада, кара жителите на Флоренция да изгорят голям брой светски книги, картини и музикални инструменти на Кладата на суетата. Огромна загуба за ренесансова Европа!

Френският писател Емил Зола, застанал решително на страната на оклеветения капитан Драйфус в „аферата Драйфус”, е призован на съд за клевета заради памфлета си „Аз обвинявам”. Случва се на 7 февруари 1898 г.

Седми февруари 1920 г. е датата на разстрела на адмирал Колчак, последния държавен глава на „бяла” Русия, противопоставяща се срещу болшевиките в руската Гражданска война след Октомврийската революция.

По някаква ирония на съдбата, на същия ден в 1990-а Централният комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз се отказва от конституционния си монопол над властта. Тече процесът на разпадане на СССР и Студената война е към края си.

Като продължение на същия процес, на 7 февруари 1992-а е подписан Маастрихтският договор. Европейската икономическа общност се превръща в Европейски съюз. Някой иска ли да си пусне „Одата на радостта”? Колко различен изглежда светът днес…

Рождените дни

През 1478 г. се ражда Томас Мор. Събеседник и кореспондент на Еразъм Ротердамски, католически светец, ренесансов мислител, министър и талантлив писател, Мор безмилостно преследва протестантите в Англия и сам става жертва на Реформацията, когато нетърпеливият Хенри VІІІ изисква всички негови служители да се откажат от верността си към Рим и да признаят за законен брака му с Ан Болейн. Ролята на неохотен мъченик и човек на принципите се пада на Томас Мор… който се разделя с главата си.

По време на Наполеоновите войни, в 1812 г. на същия 7 февруари на бял свят идва писателят Чарлс Дикенс. Не ви ли е малко скучен? Както и да е, в ХІХ в. е бил невероятно популярен и в Бостън корабът с британската преса е бил чакан с нетърпение всяка седмица, защото младите дами са искали да се вълнуват над неговите сърцераздирателни страници.

Десет хиляди години живот на Сина на небесата! В 1906-а е роден последният император на Китай, Пу И. Биографията му е впечатляваща само с това, че преживява и свалянето на монархията, и идването, и поражението на японските окупатори (с които той колаборира), и възстановяването на страната, и идването на власт на Мао Дзедун. Последният император умира като частно лице в Народната република.

Алехандро Ходоровски е режисьор, известен най-вече с така и незаснетия си филм по романа „Дюн” на Франк Хърбърт. Планът му е бил грандиозен: сценография от Салвадор Дали и Гигер, музика от „Пинк Флойд”… Това е може би най-великият неосъществен кинопроект, заедно с „Наполеон” на Кубрик. Ходоровски е роден на 7 февруари 1929 г.

Седми февруари е и празникът на св. Ричард (или по-скоро Рикхард, а също и Рихард). Саксонец, наричан също св. крал Рихард, св. Рихард Поклонника или св. Рихард от Швабия. Източноправославната, католическата и англиканската Църкви честват паметта на този уесекски принц от англосаксонско потекло, който изоставя титлите и богатствата си и заминава с най-близките си роднини към старата родина Германия, за да покръства тамошните езически народи. В началото на осми век Германия е дива страна на мрачни лесове, но за вече влезлите в общение с Рим англосакси тя е запазвала значението си на някогашно отечество. Рикхард от Уесекс прави синовете, зетьовете и племенниците си архиепископи, епископи и абати на новоосновани манастири из Саксония и Швабия и човек може да се попита дали първата английска колонизация не е била религиозна.

На 7 февруари 1959 г. е роден и карикатуристът Чавдар Николов, когото с удоволствие поздравяваме. Честит рожден ден, г-н Николов!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg