Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

7 ноември, 12 ч.: Вежди Рашидов се завръща в Министерството

Вежди Рашидов отново ще управлява културата. Снимка: Румен Добрев - 7 ноември, 12 ч.: Вежди Рашидов се завръща в Министерството

Вежди Рашидов отново ще управлява културата. Снимка: Румен Добрев

Вежди Рашидов започва втория си мандат като министър на културата. Скулпторът се завръща начело на висшето арт ведомство след около година пауза в петък, 7 ноември, в 12 ч.

Рашидов ще заеме старото си работно място на столичния бул. „Стамболийски“ № 17 след церемонията за встъпване в длъжност на новото правителство. След края на събитието Мартин Иванов и Вежди Рашидов ще пристигнат заедно в Министерството на културата.

Дали Иванов и някои от заместниците му ще получат предложение за постове на върха в културата, все още не е ясно.

Артистите искат да чуят от Вежди Рашидов стратегията му в търсенето на повече средства за всички области на културата, идеите му за усъвършенстване на реформата в сценичните изкуства. Театралите очакват Рашидов да създаде критерии при раздаването на субсидии, в момента парите се разпределят според бройката на посетителите в салона – независимо дали на сцената се създава изкуство, или чалга.

Обширни сектори страдат от години от липса на средства – книги, библиотеки, музеи, разкопки…, и очакват внимание от новия си началник. Венецът на управлението на Рашидов със сигурност ще бъде завършването на мегамузея, наречен неофициално Български Лувър.

Ето какво гласи част от програмната декларация
на ГЕРБ и Реформаторския блок за общото им управление:

17. КУЛТУРА И ДУХОВНОСТ

17.1. Насърчаване формирането на нова духовна среда за етнокултурно взаимодействие и интеграция на всички етнически и религиозни групи в единната българска нация.

17.2. Утвърждаване и развитие на културата като национален приоритет.

17.3. Превръщане на българската култура и духовност в основна на съвременния образ на националната идентичност.

17.4. Приемане на Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм 2014–2023 г.

17.5. Комплексно развитие на археологическите проучвания. Консервацията, реставрацията и експонирането на археологическите обекти ще се реализира успоредно с изграждането на инфраструктура за тях.

17.6. Дигитализация на материално и нематериално културно наследство на България.

17.7. Прилагане на иновативни и традиционни схеми за финансиране от публични и частни регионални, национални и европейски източници.

17.8. Модерно развитие на читалищната мрежа в страната чрез допълнителни източници на финансиране; нов закон за читалищата.

17.9. Балансирано развитие на отделните региони по отношение на културната политика.

17.10. Реформа в музейното дело и създаване на нов тип музейна експозиционна култура (Национален музеен комплекс „БГ Лувър“). Основа на промените ще е Концепцията за водещите столични музеи, разработена в предишния мандат на ГЕРБ.

17.11. Усъвършенстване на реформата в сценичните изкуства и осигуряване на средства за повишаване на стандартите на културните институти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90