70 г. по-късно: „Чумата“ на Камю бестселър заради коронавируса

Паниката опразни киносалоните, търси се художествена литература за смъртоносни болести и епидемии

Три заглавия бележат рязък скок в продажбите покрай коронавируса - „Чума“ на Албер Камю, „Очите на мрака“ на Дийн Кунц и „Сблъсък“ на Стивън Кинг. Две от тях са издавани и в България. - 70 г. по-късно: „Чумата“ на Камю бестселър заради коронавируса

Три заглавия бележат рязък скок в продажбите покрай коронавируса - „Чума“ на Албер Камю, „Очите на мрака“ на Дийн Кунц и „Сблъсък“ на Стивън Кинг. Две от тях са издавани и в България.

Страхът от коронавируса повлия драстично на кинопазара и доведе до отмяната на редица големи литературни фестивали. Паниката обаче помогна на литературния пазар, където от края на януари с изненадващ интерес се търсят три заглавия със сюжети за епидемии и карантина.

Повече от 70 години след излизането си „Чумата“ на Албер Камю влезе в списъка на книгите бестселъри. Издадена през 1947 г., интересът към романа, разказващ за смъртоносна болест, която вилнее в град под карантина, се е покачил многократно. Заедно с нея добре се продават „Очите на мрака“ на Дийн Кунц и „Сблъсък“ на Стивън Кинг, съобщава „Гардиън“.

В редица чуждестранни и родни медии се появиха заглавия за „предсказанията на Кунц“ – романът му от 1981 г. разказва за измисления вирус „Ухан-400“, опасно биологично оръжие на Китай. Тази седмица книгата се изкачи до трето място по продажби, особено след като описанието на болестта, направено от писателя, бе разпространено онлайн. Поръчките в интернет отчитат скок с 3000% в рамките на три седмици, съобщават от издателство „Хедлайн“.

„Чумата“ на Камю разказва подобна ситуация – жителите на алжирския град Оран са затворени в град под карантина, където върлува бубонна чума. Предвид внезапния интерес, „Пенгуин“ бързат с ново издание на английски превод, тъй като към момента книгата е изчерпана в „Амазон“. Продажбите са се покачили със 150% в сравнение със същия период през 2019 г.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Особено търсена е книгата в Италия, където продажбите се увеличават тройно, пише литературното издание „ActuaLitté“. Това поставя книгата в списъка Топ 10 бестселъри в страната. Същото е положението във Франция, където в последната седмица на януари 2020 г. са продадени 1600 бройки от романа, 300% повече спрямо миналата година.

Романът е алегория на онова, което французите са преживели по време на нацистката окупация, но той не би могъл да е по-актуален в настоящия момент“, коментира Джес Харисън от „Пенгуин“.

Изключително търсен в контекста на коронавируса е пост-апокалиптичният „Сблъсък“ на Кинг от 1978-а. Сюжетът разказва за свят, опустошен от смъртоносен вирус. Изнесен от секретна лаборатория, той убива за 24 часа. По данни на издателите, онлайн продажбите са скочили със 163% от 2 март насам, при електронните бройки – с 58%.

Интересът не се ограничава само до литературата – скок в интереса има и към стратегическата видеоигра „Чума ООД“ от 2012 г., а филмът на Стивън Содърбърг „Заразяване“ се е изкачил от 270-о място през декември 2019 г. до второ място в списъка с най-гледани филми на „Уорнър брос“. В момента продукцията е на 13-а позиция в най-гледаните филми на „Епъл“.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3