70 г. по-късно: „Чумата“ на Камю бестселър заради коронавируса

Паниката опразни киносалоните, търси се художествена литература за смъртоносни болести и епидемии

Три заглавия бележат рязък скок в продажбите покрай коронавируса - „Чума“ на Албер Камю, „Очите на мрака“ на Дийн Кунц и „Сблъсък“ на Стивън Кинг. Две от тях са издавани и в България. - 70 г. по-късно: „Чумата“ на Камю бестселър заради коронавируса

Три заглавия бележат рязък скок в продажбите покрай коронавируса - „Чума“ на Албер Камю, „Очите на мрака“ на Дийн Кунц и „Сблъсък“ на Стивън Кинг. Две от тях са издавани и в България.

Страхът от коронавируса повлия драстично на кинопазара и доведе до отмяната на редица големи литературни фестивали. Паниката обаче помогна на литературния пазар, където от края на януари с изненадващ интерес се търсят три заглавия със сюжети за епидемии и карантина.

Повече от 70 години след излизането си „Чумата“ на Албер Камю влезе в списъка на книгите бестселъри. Издадена през 1947 г., интересът към романа, разказващ за смъртоносна болест, която вилнее в град под карантина, се е покачил многократно. Заедно с нея добре се продават „Очите на мрака“ на Дийн Кунц и „Сблъсък“ на Стивън Кинг, съобщава „Гардиън“.

В редица чуждестранни и родни медии се появиха заглавия за „предсказанията на Кунц“ – романът му от 1981 г. разказва за измисления вирус „Ухан-400“, опасно биологично оръжие на Китай. Тази седмица книгата се изкачи до трето място по продажби, особено след като описанието на болестта, направено от писателя, бе разпространено онлайн. Поръчките в интернет отчитат скок с 3000% в рамките на три седмици, съобщават от издателство „Хедлайн“.

„Чумата“ на Камю разказва подобна ситуация – жителите на алжирския град Оран са затворени в град под карантина, където върлува бубонна чума. Предвид внезапния интерес, „Пенгуин“ бързат с ново издание на английски превод, тъй като към момента книгата е изчерпана в „Амазон“. Продажбите са се покачили със 150% в сравнение със същия период през 2019 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Особено търсена е книгата в Италия, където продажбите се увеличават тройно, пише литературното издание „ActuaLitté“. Това поставя книгата в списъка Топ 10 бестселъри в страната. Същото е положението във Франция, където в последната седмица на януари 2020 г. са продадени 1600 бройки от романа, 300% повече спрямо миналата година.

Романът е алегория на онова, което французите са преживели по време на нацистката окупация, но той не би могъл да е по-актуален в настоящия момент“, коментира Джес Харисън от „Пенгуин“.

Изключително търсен в контекста на коронавируса е пост-апокалиптичният „Сблъсък“ на Кинг от 1978-а. Сюжетът разказва за свят, опустошен от смъртоносен вирус. Изнесен от секретна лаборатория, той убива за 24 часа. По данни на издателите, онлайн продажбите са скочили със 163% от 2 март насам, при електронните бройки – с 58%.

Интересът не се ограничава само до литературата – скок в интереса има и към стратегическата видеоигра „Чума ООД“ от 2012 г., а филмът на Стивън Содърбърг „Заразяване“ се е изкачил от 270-о място през декември 2019 г. до второ място в списъка с най-гледани филми на „Уорнър брос“. В момента продукцията е на 13-а позиция в най-гледаните филми на „Епъл“.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg