Найден Тодоров и Камий Тома

700 години по-късно: вече е ясно откъде е тръгнала чумата

Учени са анализирали ДНК от зъби и кости от хора от XIV век

Никола Пусен, „Чумата на Ашдод“, 1630-1631 г. Репродукция: Уикипедия - 700 години по-късно: вече е ясно откъде е тръгнала чумата

Никола Пусен, „Чумата на Ашдод“, 1630-1631 г. Репродукция: Уикипедия

Епидемията от бубонна чума, бич за народите от Средновековието, вероятно е тръгнала от Киргизстан, сочи ново проучване, публикувано в списание „Nature“ и цитирано от Би Би Си. Учените вярват, че са открили произхода на т. нар. Черна смърт 700 години, след като тя покосява Европа, Азия и Африка и отнема милиони човешки животи.

Здравната катастрофа от средата на XIV век е сред най-страшните епидемии в човешката история, но въпреки годините на проучвания, информацията за нейното начало беше оскъдна. Екип учени от шотландския университет Стърлинг, немския институт „Макс Планк“ и Тюбингенския университет са провели изследване и са направили ДНК анализ на зъби и скелети на хора, погребани край езерото Исък Кул в Киргизстан около 1330 г. Те смятат, че тъкмо през това десетилетие е започнало масовото разпространение на бубонната чума, най-вероятно около 1338-а или 1339 г., тъй като тогава се отчита рязък скок в смъртността на местното население.

Взети са проби от седем скелета, като най-съществени са данните, получени от зъбите на починалите. Те съдържат много кръвоносни съдове и това е достатъчно за експертите да засекат наличието на патоген, предаван по кръвен път, обяснява доктор Мария Спиру от Тюбингенския университет. И наистина в трима от ексхумираните е открита бактерията на чумата Yersinia pestis.

„Нашето проучване дава отговор на един от най-големите и вълнуващи въпроси в историята и установява началото на най-известния убиец на човечеството“, коментира д-р Филип Славин, историк от Университета в Стърлинг.

И все пак това са само първоначални данни, отбелязват от екипа и изтъкват, че е нужно да се съберат данни от още скелети, времеви периоди и региони.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах