Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цигулка, родена в Модена и пътешествала до Ливан (видео)

Да послушаме новия албум Ара Маликян, преди да го чуем на живо тази зима

Ара Маликян и главният герой в неговия живот - цигулката му. - Цигулка, родена в Модена и пътешествала до Ливан (видео)

Ара Маликян и главният герой в неговия живот - цигулката му.

Пътешествието на една цигулка разказва Ара Маликян в новия си албум. Родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадне у тригодишния Ара, когото баща му – също цигулар, научава да се изразява без думи, чрез музика. Пътят на Ара и първата му цигулка по света представлява криво петолиние, пресичащо чужди култури, музикални традиции и отбиващо се пътьом в различни формации. Ще го извървим и ние, слушайки „Невероятната история на една цигулка“ (The Incredible Story of a Violin). Албумът вече е на музикалния пазар, а най-хубавото е, че съвсем скоро тази хроника ще прозвучи специално за нас, на живо – в НДК, в последния ден на февруари 2017-а.

Маликян пристига у нас след 3 години живот по турнета, в които той събира материал за своя роман за най-верния си спътник: цигулката. Музикантът твърди, че никога не композира с цел да запише нещо, мелодиите при него бликат сами.

Новият му клип към Ay Tikar Tikar е изпълнение на живо от последното му световно турне, прелитащо през джаз, поп, рок и фламенко. Ара Маликян сърфира из музиката главозамайващо и… дръзко като ексцентричната комбинация от ливанския му произход, арменски корени и испанско гражданство. Той е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, но се отдава със страст и на музиката на други култури – Близкия изток (арабска и еврейска), Централна Европа (цигански и Klezmer), Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Кой знае – и у нас може да го осени вдъхновение, ако чуе фолклора ни?

„Невероятната история на една цигулка“ се прeдлага в красива дизайнерска кутия с авторска илюстрация на художника Оскар Санмартин Варгас.

„Невероятната история на една цигулка“ се прeдлага в красива дизайнерска кутия с илюстрация на художника Оскар Санмартин Варгас.

 

Билетите за концерта му на 28 февруари в Зала 1 са на цени от 40 до 100 лева и са вече в продажба в системата на „Ивентим“ и в Билетния център на НДК. Концертът се организира от „БГ Саунд Стейдж“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg