Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пати Смит заменя Боб Дилън за Нобеловата церемония

Сериалът „Певецът и неговата фантастична пъстра награда” може би е пред развръзка

Боб Дилън не можел да присъства на награждаването си в Стокхолм, но изпрати благодарственото си слово - Пати Смит заменя Боб Дилън за Нобеловата церемония

Боб Дилън не можел да присъства на награждаването си в Стокхолм, но изпрати благодарственото си слово

Нобеловият лауреат за литература, обявен от Шведската академия на 13 октомври тази година, беше съобщил, че няма да може да присъства на церемонията по награждаването си, която ще се състои на 10 декември. Два месеца по-късно той най-сетне изпраща речта си и писмени благодарности. В Стокхолм ще го представлява певицата Пати Смит, която ще изпее неговата песен A Hard Rain’s a-Gonna Fall.

Направо не е за вярване. Два месеца след като почти отказа наградата, Дилън изказва благодарностите си, съобщава днес, пише френският вестник „Фигаро“. Американският певец най-сетне демонстрира малко учтивост към институцията, която го почете толкова високо. Благодарствените му думи ще бъдат прочетени по време на официалната вечеря, съобщават от Шведската академия. Отсъствието на главния герой в церемонията ще бъде малко странно, особено към края на изисканата вечеря, когато Хорас Ендаги от Академията просто ще прочете няколкото думи, изпратени от Дилън.

От момента, в който получи приза, Боб Дилън показа, че е призрачен лауреат. В деня на обявяването, 13 октомври, изнася концерт в Лас Вегас и не споменава нито дума по темата. Един от членовете на Академията нарече това дебелащина и грубиянство. В края на месеца, попитан за участието си в церемонията, Дилън заявява, че може и да присъства. Но три дни по-късно в писмо до Академията изтъква, че има „други ангажименти, поети по-рано” .

Според Нобеловия комитет не е изключено певецът да бъде в Стокхолм след Нова година и тогава да отправи Нобеловата си реч.

75-годишният Дилън е първият автор на песни, получил Нобеловия приз за литература. Решението изненада хиляди интелектуалци, които се обзалагаха в полза на по-конвенционално награждаване.

Дилън не е първият лауреат, отсъствал от награждаването си. Австрийската романистка Елфриде Йелинек и британският драматург Харолд Пинтър също отсъстват от шведската столица в тържествената вечер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах